Olanda vrea taxă pe profiturile excesive ale companiilor din sectorul petrolului şi gazelor

0
Publicat:

Guvernul olandez a anunţat marţi că intenţionează să impună o taxă pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili, retroactiv pentru anul 2002, transmite Reuters.

Statele UE au convenit impunerea de taxe pe profiturile firmelor din energie, Foto: Arhivă Adevărul
Statele UE au convenit impunerea de taxe pe profiturile firmelor din energie, Foto: Arhivă Adevărul

Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Ministerul de Finanţe a descris decizia ca fiind o măsură temporară de urgenţă luată „în legătură cu preţurile ridicate ale energiei".

Potrivit sursei citate, Guvernul se aşteaptă ca în urma impunerii taxei, numită „contribuţie de solidaritate", să obţină 3,2 miliarde de euro, banii urmând să fie folosiţi pentru a finanţa plafonarea preţului energiei pentru gospodării anunţată în octombrie.

Taxa de 33% „pe profiturile excesive" se va aplica companiilor cu activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinarea petrolului.

Profituri excesive sunt considerare profiturile care sunt cu peste 20% peste nivelul mediu din perioada 2018-2021, a precizat Ministerul de Finanţe, informează Agerpres.

Şi alte state membre UE au anunţat taxarea profiturilor excesive ale companiilor din sectorul petrolului şi gazelor naturale, ca parte a măsurilor de urgenţă destinate să ajute consumatorii.

În data de 30 septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine şi reducerea cu 5% a folosirii electricităţii în timpul perioadelor cu preţuri maxime.

Luna trecută, principalul expert fiscal din cadrul FMI, Vitor Gaspar, anunţa că Fondul Monetar Internaţional sprijină planurile guvernelor de a taxa profiturile excesive ale companiilor, dar crede că astfel de modificări trebuie comunicate în mod clar şi nu se pot aplica profiturilor deja realizate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite