Oficial: Taxa pe lăcomie şi celelalte măsuri aplicate multinaţionalelor au fost publicate în Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata Ordonanţă de urgenţă care prevede suprataxarea băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, dar şi a companiilor din energie şi telecomunicaţii, precum şi plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, cu aplicare de la 1 ianuarie.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 113/2018, care modifică şi completează art. 38 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi alte acte normative şi prorogă mai multe termene a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 1117. Aceasta modifică modificarea.

Una dintre cele mai importante măsuri este taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

Prin acelaşi act normativ, Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici la 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare, pentru o perioadă de trei ani.

În domeniul comunicaţii, actul normativ introduce un nivel minim privind vânzarea licenţelor 3G, 4G şi 5G şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom, care va fi plătită de ANCOM.

În plus, taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc a fost stabilită la 2% pe cifra de afaceri, acelaşi procent fiind perceput şi companiilor din energie.

În cazul Pilonului II de pensii comisionul de administrare a fost scăzut de la 2,5% la 1%, din care fondul de administrare primeşte 0,5% şi Casa Naţională de Sănătate 0,5%.

O altă măsură este înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, care are un buget de 310 milioane de lei pentru anul viitor.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri