Oficial european: BCE trebuie să continue să majoreze ratele dobânzilor. Economia germană încă are o evoluţie sub aşteptări

0
Publicat:

Banca Centrală Europeană ar trebui să continue să majoreze ratele dobânzilor, a afirmat Joachim Nagel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, avertizând că Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune în cazul escaladării situaţiei din energie, transmite Bloomberg.

În iulie, BCE a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, Foto: Arhivă Adevărul
În iulie, BCE a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani, Foto: Arhivă Adevărul

Ţinând cont de inflaţia ridicată, trebuie să urmeze noi creşteri ale dobânzilor", a declarat Nagel într-un interviu acordat Rheinische Post, fără a preciza la ce nivel estimează că ar urma să fie majorată dobânda, la reuniunea BCE din septembrie.

Ultimele luni au arătat că am luat decizii de politică monetară de la o întâlnire la alta", a explicat oficialul BCE, informează Agerpres.

La şedinţa din 21 iulie, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, şi a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%.

Conform datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la nivelul record de 8,9% în iulie, de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.

Va fi crucial să menţinem aşteptările inflaţioniste pe termen mediu stabile, la 2%. Sunt convins că vor fi luate măsurile adecvate de către Consiliul guvernatorilor BCE", a explicat oficialul BCE.

Joachim Nagel, care este şi preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a avertizat că: „Dacă criza energetică se înrăutăţeşte, o recesiune pare probabilă în următoarea iarnă".

Economia germană încă are o evoluţie sub aşteptări din cauza condiţiilor dificile din primul semestru din 2022. Totuşi, dacă apar şi mai multe probleme, de exemplu o perioadă prelungită cu un nivel scăzut al apelor, perspectivele economice în semestrul doi se vor deteriora şi mai mult", a avertizat Nagel.

Acesta a apreciat că rata inflaţiei în Germania ar putea atinge 10% în toamnă şi a cerut angajaţilor să ţină cont de situaţia economică când negociază salariile.

Faptul că majorarea inflaţiei în Germania este determinată în special de costurile cu energia înseamnă că va trebui să cheltuim mai mult cu importurile de energie. Sindicatele au acţionat extrem de responsabil în ultimii 25 de ani, trebuie să facă acelaşi lucru acum. Sunt încrezător că o vor face", a declarat oficialul german.

În urmă cu câteva zile, şi Martins Kazaks, un alt membru al Consiliului guvernatorilor BCE, afirma că Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să majoreze ratele dobânzilor, relata Bloomberg.

,,În acest moment vedem că inflaţia este la un nivel inacceptabil de ridicat, iar în Letonia depăşeşte 20%", a precizat oficialul BCE într-un interviu acordat postului leton de televiziune TV3.

,,Politica monetară a devenit deja din decembrie mai restrictivă: la început, am redus programele de sprijin şi în ultimele luni am majorat dobânzile, şi vom continua această creştere, cu scopul de a nu permite inflaţiei să se agraveze", a declarat Kazaks, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei.

Acesta a adăugat că ar fi mult mai dureros să lăsăm inflaţia să rămână în continuare la un nivel ridicat.

,,Pentru a lupta contra inflaţiei avem nevoie şi de politica fiscală şi de politica structurală", a apreciat Kazaks.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite