Oficial: ASF poate cere falimentul City Insurance. Asigurătorul nu a virat banii pentru majorarea capitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
city insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunşţat miercuri că City Insurance nu a virat banii necesari majorării de capital, riscând retragerea licenţei şi falimentul.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societăţii nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerinţele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară va analiza situaţia de fapt şi va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, se arată în informarea ASF.

Acţionarii City Insurance, liderul pieţei RCA aflat în administrare temporară, au decis în data de 21 iulie din acest an să demareze o operaţiune de majorare de capital pentru atragerea a 150 milioane de euro, ca urmare a obligaţiei iminente de restabilire a fondurilor cerute de lege pentru a acoperi atât cerinţa de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţa minimă de capital (MCR), arată o decizie publicată luni în Monitorul Oficial, scrie Hotnews.

Din cauza abaterilor grave, City a fost plasată în administrare temporară în luna iunie şi se află în proces de vânzare.

1. Se aprobă ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor pentru subscrierea acţiunilor ce vor fi emise pentru majorarea capitalului social, în vederea maximizării potenţialului oricărui acţionar interesat de a subscrie în număr cât mai mare acţiunile respective, ca urmare a obligaţiei iminente de restabilire a capitalului necesar pentru acoperirea MCR şi SCR. Acţiunile noi urmează a fi oferite spre subscriere inclusiv persoanelor care au dobândit calitatea de acţionar ulterior publicării hotărârii de majorare.

2. În vederea majorării capitalului social al societăţii, se emit 738.000.000 acţiuni noi, având o valoare nominală de 1 leu fiecare şi o valoare totală de 738.000.000 lei (echivalentul în lei a sumei de 150.000.000 euro). Data limită pentru subscrierea şi plata acţiunilor este 25.08.2021. (...) Acţiunile nesubscrise vor fi anulate.", se arată în decizia publicată luni în Monitorul Oficial.

Într-o altă decizie AGA a City Insurance, tot din data de 21 iulie 2021, se arată că acţionarii au aprobat planul de finanţare întocmit de societate în conformitate cu dispoziţiile art. 2 şi art. 3 din Decizia ASF nr. 714 din 03.06.2021 pentru restabilirea nivelului fondurilor de bază eligibile care acoperă cerinţa minimă de capital sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată.

În iunie, City Insurance a fost „decapitată” de ASF, hotărându-se amendarea tuturor membrilor din conducere cu peste 11 milioane de lei şi înlocuirea lor cu Fondul de Garantare. Asigurătorul are 4 luni la dispoziţie să vină cu aportul de capital pentru a nu călca pe urmele Astra şi Carpatica.

Citeşte şi:

Cum a încercat City Insurance să păcălească ASF că are bani pentru despăgubirea asiguraţilor RCA DOCUMENT

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri