Ofensiva Gazprom în România continuă: ruşii s-au asociat cu Zeta Petroleum pentru explorări petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom va căuta petrol în România alături de Zeta Petroleum. FOTO: Mediafax
Gazprom va căuta petrol în România alături de Zeta Petroleum. FOTO: Mediafax

Compania petrolieră NIS din Serbia, divizie a Gazprom Neft, a achiziţionat de la Zeta Petroleum 51% din perimetrul petrolifer Jimbolia, ca parte a unui plan îndrăzneţ al ruşilor de a se extinde în Balcani.

În schimbul pachetului majoritar de acţiuni, NIS va asigura întreaga finanţare a programului de explorare care va fi demarat în perimetrul Jimbolia, aflat pe graniţa de vest a României.

Perimetrul a fost concesionat în 2007 de către britanicii de la Zeta Petroleum.

Suntem extrem de încântaţi să aducem Gazprom ca partener în concesiunea Jimbolia. Vom începe operaţiunile de foraj până la finele anului. Acestea vor costa 4 milioane de euro”, a declarat Stephen West, managing director al Zeta.

Britanicii au realizat până acum cercetări seismice 2D, iar datele preliminare arată posibile zăcăminte de ţiţei.

Al doilea parteneriat pentru explorări în România

Asocierea cu Zeta nu este prima de acest gen a NIS pe piaţa din România.

Anul trecut, compania canadiană East West Petroleum a anunţat că s-a asociat cu divizia din Serbia a Gazprom pentru explorarea a patru perimetre aflate tot în vestul României.

Planurile Gazprom în România

Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara NIS, a început un program amplu de extindere a operaţiunilor în Balcani, programând investiţii de 500 de milioane de euro în următorii trei ani.

În iulie, grupul rus a achiziţionat trei benzinării în România, tranzacţie care a obţinut aprobarea Consiliului Concurenţei de la Bucureşti.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite