Numerarul, pe cale de dispariţie în Europa? Ce spun reprezentanții Băncii Naționale a Elveției

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima perioadă tot mai multe state au sugerat necesitatea limitării plăților cu bani cash, în scopul unei mai bune evdențieri a acestora și a unei colectări mai bune a taxelor la bugetul de stat.

Cineva socotește taxele la un calculator lângă care se află un oix negru
Plățile în numerar pot ajuta la eschivarea de la plata dărilor către stat

Recent, Parlamentul European și statele membre au convenit să limiteze plățile în numerar în Uniunea Europeană la 10.000 de euro, ca parte a legislației de combatere a spălării banilor, potrivit AFP, citată de Hotnews.

Însă în alte țări, precum Austria și Germania, plățile în numerar au fost până acum nerestricționate. Burkhard Balz, membru în Consiliul de administrație al Bundesbank, a spus la conferința de presă de la Frankfurt pe Main, că numerarul este indispensabil și face parte din infrastructura esențială a unei țări.

Dispoziția face parte dintr-un text menit, de asemenea, să combată mai bine finanțarea terorismului, încheiat după doi ani și jumătate de negocieri și care urmează să intre în vigoare anul acesta.

Obiectivul este de a armoniza reglementările existente, foarte disparate, din cele 27 de țări ale UE, pentru a detecta și limita tranzacțiile dubioase.

Acest acord „va garanta că escrocii, crima organizată și teroriștii nu își vor mai putea legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, a declarat ministrul belgian de finanțe, Vincent Van Peteghem, a cărui țară deține președinția semestrială rotativă a Consiliului UE.

În decembrie, Parlamentul European și statele membre au aprobat crearea unei agenții a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Viitorul sediu al acestei organizații este râvnit de mai multe țări, printre care Franța și Germania.

Noua agenție, cunoscută sub acronimul englezesc AMLA („Anti-money laundering authority”), va fi responsabilă pentru supravegherea și coordonarea autorităților naționale în vederea unei mai bune detectări și combaterii activităților transfrontaliere suspecte.

Acest pachet de măsuri a fost propus de Comisia Europeană în iulie 2021. Comisarul pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, a salutat „un important pas înainte în lupta împotriva banilor murdari în UE”.

Scenariile despre viitorul numerarului

Studiul actual al Bundesbank conturează trei scenarii diferite, pentru plata cu numerar în 2037.

Scenariul „Lumea plăților hiperdigitale” descrie o lume extrem de digitalizată, în care numerarul aproape că a dispărut din viața de zi cu zi a majorității oamenilor. Datorită schimbărilor geopolitice și digitalizării, au avut loc schimbări economice și sociale. Digitalizarea și utilizarea inteligenței artificiale asigură prosperitatea. Toate domeniile vieții, inclusiv plățile, sunt puternic digitalizate. Au mai rămas doar câteva sucursale bancare sau bancomate și retragerea banilor din bancomat nu mai este posibilă, pentru că oamenii cu greu mai pot plăti cash în magazine.

Al doilea scenariu, „Lumea plăților în renașterea numerarului”, descrie o revenire parțială a numerarului și avantajele acestuia. Ca răspuns la problemele lanțului global de aprovizionare, oamenii cumpără din nou produse la nivel local și regional. În plus, gradul de conștientizare a populației cu privire la pregătirea pentru dezastre și situații de criză a crescut, datorită experiențelor recente. După eliminarea monedelor de 1 și 2 cenți, introducerea regulilor de rotunjire și utilizarea sporită a aparatelor de plată, oamenilor le este ușor și rapid să folosească numerarul. În acest scenariu, utilizarea numerarului a scăzut inițial, dar s-a stabilizat în anii 2030.

Scenariul „Lumea plăților hibride”, pe de altă parte, reflectă un mediu în care utilizarea sau nu a numerarului depinde foarte mult de condițiile de viață și de atitudinile oamenilor. În comerțul cu amănuntul, clienții sunt încurajați să plătească fără numerar. Accesul la numerar se restrânge în mod constant, iar utilizarea numerarului se reduce.

În toate cele trei scenarii, ponderea numerarului în totalul tranzacțiilor va scădea, în următorii 15 până la 20 de ani, comparativ cu astăzi. Cu toate acestea, în niciun scenariu viitor numerarul nu va dispărea complet, a comentat Burkhard Balz, cu privire la rezultatele studiului.

În două din trei scenarii accesul la numerar și acceptanța nu ar fi pe deplin garantate. Ar însemna că libertatea de alegere ar fi practic inexistentă și funcția de stabilizare a numerarului ar fi pusă în pericol, în perioadele de criză.

Banca Elveției: Numerarul nu va dispărea din Elveţia. Nu în viitorul apropiat

Banca Naţională a Elveţiei crede că numerarul nu va înceta niciodată să fie folosit în Elveţia, în pofida popularităţii în creştere a aplicaţiilor de plăţi, a afirmat vineri vicepreşedintele SNB, Martin Schlegel, transmite Reuters.

"Credem că numerarul nu va dispărea niciodată, sau nu în viitorul apropiat. Este important pentru o mare parte a populaţiei", a explicat Schlegel la o conferinţă.

Ţări ca Suedia, care în ultimii ani au înregistrat scăderi semnificative ale utilizării numerarului, încă folosesc bancnote, după ce au ajuns la un anumit nivel, a declarat oficialul SNB.

Acesta consideră că, deşi folosirea numerarului va scădea în Elveţia pe termen lung, este dificil de spus unde se situează nivelul de bază al ţării.

Totuşi, Schlegel a avertizat în legătură cu spirala negativă cauzată de reducerea numărului de sucursale bancare şi bancomate, care duce la o utilizare mai redusă a numerarului.

Banca Naţională a Elveţiei analizează cu atenţie situaţia bancomatelor şi a sucursalelor bancare şi va lua măsuri dacă tendinţa descendentă se accelerează. Schlegel a refuzat să facă comentarii legate de impactul reducerii sucursalelor bancare după ce în 2022 UBS a preluat Credit Suisse, spunând că este o decizie de afaceri a UBS.

"Politica monetară, modul în care SNB gestionează nivelul dobânzilor, şi, de asemenea, intervenţiile valutare, nu este afectată în acest moment de scăderea utilizării numerarului", a dat asigurări oficialul elveţian. 

Ce spune Banca Centrală Europeană despre avantajele numerarului:

  • asigură libertate și autonomie. Bancnotele și monedele reprezintă singura formă de bani pe care cetățenii o pot deține fără implicarea unei părți terțe. Nu este necesar accesul la echipamente, internet sau electricitate pentru a plăti cu numerar, ceea ce înseamnă că acesta poate fi utilizat în cazul unei pene de curent sau al pierderii cardului;
  • este un mijloc legal de plată. Creditorii, precum magazinele și restaurantele, nu pot refuza numerarul, cu excepția cazului în care convin, în prealabil, cu clienții asupra unui alt mijloc de plată. Pentru mai multe informații, a se vedea recomandarea Comisiei Europene din 22 martie 2010 (2010/191/UE);
  • asigură protecția vieții private. Operațiunile cu numerar respectă dreptul nostru fundamental la protecția vieții private, a datelor și a identității în chestiuni financiare;
  • are caracter incluziv. Numerarul oferă opțiuni de plată și de economisire persoanelor cu acces limitat sau fără acces la monedă digitală, acesta fiind astfel esențial pentru incluziunea cetățenilor vulnerabili din punct de vedere social, precum categoria vârstnicilor sau cea a persoanelor cu venituri mai scăzute;
  • te ajută să ții evidența cheltuielilor. Numerarul îți permite să îți ții cheltuielile sub un control mai atent, de exemplu te împiedică să îți depășești bugetul;
  • este rapid. Bancnotele și monedele permit reglarea imediată a unei plăți;
  • este sigur. Numerarul s-a dovedit a fi sigur în ceea ce privește criminalitatea cibernetică, frauda și contrafacerea. De asemenea, întrucât reprezintă bani ai băncii centrale, acesta nu presupune riscuri financiare nici pentru inițiatorul plății, nici pentru destinatarul acesteia;
  • este un mijloc de tezaurizare. Numerarul este mai mult decât un simplu instrument de plată. Acesta permite cetățenilor să dețină bani în scopul economisirii fără riscul de nerambursare. Este util pentru cadouri și plăți de mică valoare între persoane. De exemplu, părinții pot da copiilor mici sume în numerar pentru cumpărături de mică valoare sau o persoană poate încredința numerar unui prieten sau unei cunoștințe pentru o achiziție în numele său. Numerarul contribuie, de asemenea, la promovarea culturii financiare în rândul copiilor.
EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite