Numărul de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor a depăşit pragul-record de 1,7 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi asigurarea a fost gândită pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban FOTO Mediafax
Deşi asigurarea a fost gândită pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban FOTO Mediafax

Numărul poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor a atins un nivel-record la finalul lunii mai, când a depăşit 1,7 milioane, arată datele publicate de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale.

În 31 mai, în România erau emise 1,706 milioane de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor, după ce în 24 mai a fost depăşit pentru prima dată pragul de 1,7 milioane, relevă statisticile publicate de PAID. Nivelul atins la finalul lunii mai este cel mai mare din iulie 2010, când s-a emis prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor.

Evoluţia ar putea fi însă una conjuncturală, generată de inundaţiile din ultima perioadă, care i-au împins pe mulţi români să îşi asigure casele. „În acest an, probabil se va ajunge la un nivel de 1,8 milioane”,  a declarat pentru News.ro preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Totuşi, gradul de penetrare a asigurării locuinţelor rămâne redus în România, ţinând cont că în ţară sunt peste opt milioane de locuinţe. Astfel, doar în jur de 20% dintre locuinţe sunt asigurate împotriva principalelor dezastre care pot lovi diferite zone din România: inundaţi, cutremure şi alunecări de teren.

Una dintre explicaţiile gradului mic de asigurare este lipsa de încredere a românilor în firmele de asigurare. „În plus, mulţi români merg pe principiul «mie n-o să mi se întâmple» şi amână decizia de a-şi face această asigurare obligatorie”, a afirmat Andriescu. O altă explicaţie este legată de lipsa oricăror consecinţe pentru cei care nu îşi asigură locuinţele, deşi, pe hârtie, asigurările sunt obligatorii.

Legea prevede că primarii sunt cei care ar trebui să îi amendeze pe proprietarii care nu încheie poliţe de asigurare a locuinţelor. În realitate, edilii nu iau măsuri împotriva propriilor votanţi. Proprietarii care nu îşi asigură casele pentru inundaţii, alunecări de teren şi cutremur pot fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

Deşi asigurarea a fost gândită pentru cei din mediul rural, 75% dintre asigurări sunt în mediul urban. Totodată, aproape 90% dintre cei asiguraţi obligatoriu o fac pentru a putea să încheie şi o asigurare facultativă, care asigură acoperire pentru mai multe situaţii şi pentru o sumă mai mare, spun specialiştii.

Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro pentru construcţiile din chirpici şi de 20.000 de euro pentru casele construite din materiale mai rezistente.

Pentru creşterea eficienţei implementării acestei legi, UNSICAR a propus o modificare la legea asigurărilor obligatorii, care se află în discuţii la Parlament în această perioadă. „Vrem să oferim brokerilor posibilitatea de a încheia contracte direct cu PAID, nu prin firma de asigurare. Astfel, brokerul, nu firma, ar urma să ia comisionul de 10% şi ar fi mai motivat. El este cel care se duce în sate să vândă asigurări”, a precizat Andriescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite