Numărul companiilor românești care optează pentru externalizarea serviciilor de mediu a crescut cu 15%

0
Publicat:

Cerinţele autorităţilor sunt din ce în ce mai multe, iar în acest an posibilele sancţiuni pentru companiile din România care încalcă legislaţia mediului vor fi din ce în ce mai mari, atenţionează consultanţii Green Environment Support.

foto elice eoliene
Numărul companiilor românești care optează pentru externalizarea serviciilor de mediu a crescut

Astfel, de teama vizitelor inopinate de la Garda de Mediu şi a amenzilor, tot mai multe firme aleg fie să externalizeze raportările către autorităţile de mediu pentru o mai mare siguranţă, fie solicită o dublă verificare a implementării legislaţiei. În acest context, cererea pentru externalizarea acestor servicii a crescut cu 15% în ultimele trei luni faţă de lunile anterioare, din ce în ce mai multe companii renunţând la opţiunea angajării unui specialist intern pentru a colabora cu o firmă specializată în soluţii de mediu pentru o mai mare siguranţă”, se arată într-un comunicat de presă al companiei de consultanţă.

Potrivit sursei citate, externalizarea rolului de responsabil de mediu a devenit mai atractivă pentru agenţii economici din sectoarele: Industrie, Retail şi HoReCa.

Pe fondul schimbărilor legislative şi a creşterii costurilor cu personalul, tot mai multe companii optează pentru externalizarea raportărilor către autorităţile de mediu pentru a se conforma regulilor şi a evita amenzile. Deşi la începutul anului 2023 mulţi agenţi economici îşi angajau personal dedicat responsabilităţilor de mediu, trendul s-a schimbat rapid. În ultimele luni din 2023 şi la început de 2024, observăm o creştere semnificativă a interesului pentru externalizarea acestei activităţi. Această schimbare este alimentată atât de complexitatea crescândă a cerinţelor legislative, cât şi de costurile ridicate asociate cu angajarea directă a personalului, mai mari cu până la 90% în anumite situaţii faţă de costul externalizării”, susţine Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

În plus, companiile mari sunt interesate de o dublă verificare a implementării corecte şi a conformării cu legislaţia de mediu, pentru a evita amenzi care încep de la 40.000 de lei în cazul unui management defectuos al deşeurilor.

Dubla verificare a conformării cu legislaţia de mediu a început să ia amploare în 2023 şi va deveni o normă în 2024. Posibilitatea unor controalele inopinante din partea autorităţilor şi amenzile mari determină companiile să fie mult mai vigilente pentru a preveni sancţiuni care să le afecteze bugetul şi imaginea. În plus, dacă firmele nu raportează corect datele pentru obligaţiile pe care le au de îndeplinit către Administraţia Fondului pentru Mediu, vor fi impuse penalităţi şi dobânzi în cuantum de 0,03% pe zi de întârziere, calculate la suma datorată”, explică Dobre.

Prezentă pe piaţă din anul 2011, Green Environment Support este una dintre cele mai importante companii în domeniul consultanţei de mediu şi al managementului deşeurilor.

Compania are un portofoliu de peste 300 de clienţi pe care îi ajută să implementeze legislaţia în vigoare, să prevină eventuale sancţiuni, să scadă cantitatea de deşeuri şi să aibă o dezvoltare sustenabilă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite