Poluarea depinde de noi. Cunoscut profesor și activist de mediu: „Lăsăm în urmă munţi de deşeuri“

0
Publicat:

Problema poluării este conștientizată tot mai mult de populație, iar ecologiștii arată că mediul în care trăim ne afectează sănătatea. Chiar dacă la nivel mondial se iau măsuri pentru combaterea acestui fenomen, oamenii de ştiinţă susţin că fiecare persoană poate juca un rol important.

Poluare SURSĂ FOTO Shutterstock
Poluare SURSĂ FOTO Shutterstock

Astfel, ceea ce lăsăm în urma noastră, în momentul în care mergem la picnic sau la diverse activităţi în aer liber, poate afecta calitatea vieţii.

„Există, fără exagerare, munţi de gunoaie"

Prof. univ. dr. Silviu Gurlui, din cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a vorbit despre această problemă şi a explicat de ce munţii de gunoaie pe care îi lăsăm în urmă pot afecta calitatea aerului.

,,Poluarea reprezintă elementele nocive găsite în aer, în apă sau la suprafaţa solului. Zona aceasta de componente de poluare este cauzata de industrie, trafic, şantiere şi de fiecare dintre noi, în funcţie de cât ne pasă de mediu. Noi poluăm cu maşina personală, fie prin sursele de încălzire de acasă, fie prin acele surse care sunt născute de ceea ce facem când suntem la picnic, la pescuit sau la alte activităţi. Vedem aceste lucruri în păduri, în zonele de agrement, unde avem munţi de deşeuri care rămân şi se dezintegrează în timp, ducând la probleme grave pentru mediul încojurător din vecinătate, precum lacurile. Acestea se degradează sub acţiunea altor factori din natură şi afectează calitatea aerului", a precizat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Ce măsuri poate lua fiecare individ în parte

Oamenii de ştiinţă susţin că fiecare om poate avea o contribuţie decisivă pentru îmbunătăţirea mediului încojurător şi a calităţii vieţii.

Ţine de fiecare dintre noi să lăsăm curat în urmă, să ne îngrijim de maşina noastră şi de alte surse, pentru a fi mai prietenoase cu mediul. Dacă e vorba de maşini, să fie măcar în parametri tehnici prevăzuţi de constructori. Observ tot mai mult o atitudine civică în creştere, pozitivă, faţă de calitatea aerului sau a apei. Există acţiuni care să conştientizeze populaţia", adaugă profesorul ieşean.

Copiii şi bătrânii, cei mai afectaţi

Totodată, oamenii de ştiinţă susţin că există şi persoane care pot dezvolta mult mai uşor afecţiuni de sănătate din cauza poluării.

Ceea ce lăsăm în urmă ne va afecta pe noi şi pe cei care sunt mai vulnerabili, copiii şi bătrânii. Sunt foarte multe cifre, multe nu sunt în spaţiul public, care arată că foarte multe persoane îşi pierd viaţa din cauza poluării. Există poluanţi care rezultă din activităţile zilnice şi trebuie să facem eforturi pentru a-i diminua", a încheiat prof. univ. dr. Silviu Gurlui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite