Noul Sistem Computerizat al AVR permite o gestionare mai eficientă și mai sigură a tranzitului de marfă

0
Publicat:

Noul Sistem Computerizat de Tranzit NCTS5-RO va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri, facilitând schimburile comerciale şi reducând timpii de aşteptare la birourile vamale, informează, vineri, Autoritatea Vamală Română (AVR).

foto transport de mărfuri
Noul Sistem Computerizat al AVR permite o gestionare mai eficientă a tranzitului de mărfuri

Autoritatea Vamală Română, în colaborare cu Centrul Naţional de Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor, a lansat cu succes Noul Sistem Computerizat de Tranzit NCTS5-RO. Crearea unui mediu exclusiv "paperless" (fără hârtie) prin utilizarea semnăturii electronice calificate în fluxurile de vămuire şi autorizarea electronică a operatorilor economici pentru conectarea la NCTS5-RO este principalul beneficiu oferit de acest sistem. NCTS5-RO va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri, facilitând schimburile comerciale şi reducând timpii de aşteptare la birourile vamale”, se arată într-un comunicat al AVR.

Noul Sistem Computerizat de Tranzit NCTS5-RO a fost lansat în data de 17 mai 2024, devenind obligatoriu de utilizat pentru depunerea şi procesarea declaraţiilor vamale de tranzit în toate birourile vamale din România.

Efortul continuu depus de angajaţii Autorităţii Vamale Române, împreună cu cei ai Centrului Naţional de Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor, pentru operaţionalizarea noului sistem de tranzit a fost apreciat de reprezentanţii Comisiei Europene, care au monitorizat permanent această activitate şi care au evaluat România ca fiind ţara cu cea mai mică rată a erorilor înregistrată la nivel european”, a precizat Marcel Mutescu, preşedintele AVR, potrivit comunicatului citat.

Operaţionalizarea noului sistem de tranzit este un nou pas în digitalizarea vămii române, după lansarea sistemului automat de export AES-RO în data de 15 martie 2024 şi a sistemului de control al importului ICS-2 în data de 10 mai 2024, subliniază AVR.

NCTS5-RO va permite o gestionare mai eficientă şi mai sigură a tranzitului de mărfuri, asigurând o integrare mai bună cu reţelele vamale europene şi internaţionale, facilitând schimburile comerciale într-un mediu mai sigur şi mai eficient şi reducând timpii de aşteptare la birourile vamale.

Totodată sistemul oferă în continuare facilitatea de depunere a declaraţiilor vamale de tranzit prin system-to-system cu operatorii economici.

Alte avantaje oferite de NCTS5-RO sunt: procesare rapidă şi precisă a declaraţiilor de tranzit, îmbunătăţirea trasabilităţii şi securităţii mărfurilor şi interfaţă user-friendly pentru utilizatori, fiind în conformitate deplină cu standardele Uniunii Europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite