„Noua eră a electricității”. Cererea de combustibili fosili va atinge nivelul maxim până la sfârșitul deceniului
0Lumea se află pe marginea unei noi ere a electricității, a anunțat Agenția Internațională a Energiei (IEA). Cererea de combustibili fosili va atinge vârful până la sfârșitul acestui deceniu, ceea ce ar putea redirecționa investițiile către energia verde, în urma surplusului de petrol și gaze.
Dar, într-un comunicat însoțitor al raportului său anual World Energy Outlook, agenția a semnalat și un nivel ridicat de incertitudine, având în vedere conflictele din Orientul Mijlociu și Rusia, care produc petrol și gaze, și alegerile din 2024 din țări care reprezintă jumătate din cererea globală de energie, relatează Reuters.
„În a doua jumătate a acestei decenii, perspectiva unor oferte mai abundente – sau chiar surplusuri – de petrol și gaze naturale, în funcție de modul în care evoluează tensiunile geopolitice, ne-ar putea duce într-o lume energetică foarte diferită”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol, în comunicat.
Surplusul de combustibili fosili ar putea duce probabil la scăderea prețurilor și ar putea permite țărilor să dedice mai multe resurse energiei curate, mutând astfel lumea într-o „era a electricității”, a spus Birol.
Pe termen scurt, există, de asemenea, posibilitatea reducerii ofertei în cazul în care conflictul din Orientul Mijlociu perturbă fluxurile de petrol.
Nevoia de tehnologii „mai curate”
IEA a afirmat că astfel de conflicte evidențiază presiunea asupra sistemului energetic și necesitatea investițiilor pentru a accelera tranziția către „tehnologii mai curate și mai sigure”.
Un nivel record de energie curată a fost pus în funcțiune la nivel global anul trecut, a spus IEA, incluzând mai mult de 560 de gigawați (GW) de capacitate de energie regenerabilă. Se așteaptă ca aproximativ 2 trilioane de dolari să fie investiți în energia curată în 2024, aproape dublu față de suma investită în combustibili fosili.
Cu toate acestea, creșterea generării de energie curată nu a ținut pasul cu cererea globală în creștere de electricitate, iar această tendință se preconizează că va continua din 2023 până în 2030, ceea ce înseamnă că utilizarea energiei pe bază de cărbune va scădea mai lent decât se anticipa anterior, a declarat IEA.
Luând în considerare acest lucru, cota combustibililor fosili în mixul energetic global se preconizează că va fi de 75% în 2030, în scenariul actual de politică, comparativ cu 80% astăzi.
Vârful cererii de petrol
În scenariul său bazat pe politicile guvernamentale actuale, cererea globală de petrol atinge vârful înainte de 2030, la puțin sub 102 milioane de barili/zi (mb/d), și apoi scade la nivelurile din 2023 de 99 mb/d până în 2035, în mare parte din cauza cererii mai scăzute din sectorul transporturilor, pe măsură ce utilizarea vehiculelor electrice crește.
Raportul detaliază, de asemenea, impactul probabil asupra prețurilor viitoare ale petrolului dacă politici mai stricte de mediu sunt implementate la nivel global pentru a combate schimbările climatice.