Video Burduja: Europa are o mare problemă legată de prețurile la energie. Ce măsuri a propus România

0
Publicat:

Aflat marți în Luxemburg, la reuniunea miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, ministrul Energiei, Sebastian Burduja a transmis propunerile României pentru reglarea pieței de energie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vorbind la microfon
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis CE propunerile României pentru reglarea pieței

„Le-am spus colegilor mei că e timpul să recunoaștem adevărul: Europa are o mare problemă legată de prețurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi la nivel global, de a crea noi locuri de muncă, de a atrage investiții. Aceste lucruri sunt dincolo de ideologii, polemici și alte „trenduri” ale vremurilor noastre, așa cum arată și raportul Draghi. Dacă vrem un viitor mai bun pentru generațiile următoare, avem nevoie în Europa de viziune, pragmatism și inovare. De mai puține vorbe și de mai multe fapte”, a declarat ministrul la reuniunea din Luxemburg.

În România, ca urmare a schemei de plafonare a prețurilor la energie, dinamica de pe bursa energiei nu se resimte în facturi. „Așa cum am mai spus, garanția noastră este să îi protejăm pe românii care au nevoie de sprijin pentru a-și acoperi costurile cu energia electrică și gazele naturale. În același timp, trebuie să avem soluții care să asigure pentru toți românii energie sigură, accesibilă și verde - în această ordine de priorități”, a adăugat Burduja.

Oficialul a anunțat care sunt principalele trei propuneri ale României.

„Am propus trei soluții concrete: (1) reducerea impactului gazului asupra prețului final al energiei electrice; (2) susținerea dreptului fiecărei țări de a-și selecta cele mai potrivite tehnologii și proiecte autohtone, inclusiv în sectorul nuclear, care trebuie susținut inclusiv prin finanțări europene; (3) reducerea masivă a birocrației și accelerarea procedurilor pentru proiectele urgente, inclusiv pentru modernizarea rețelelor și proiectele de stocare (baterii și hidrocentrale de tipul Tarnița-Lăpuștești)”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, următorul punct pe agendă, pe care l-a ridicat împreună cu omologii din Grecia și Bulgaria, privește diferențele majore de preț la energia electrică între Estul și Vestul Europei, lipsa de capacitate de interconectare și funcționarea deficitară a pieței unice europene de energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite