Premieră mondială. Google cumpără energie nucleară pentru alimentarea inteligenței artificiale

0
Publicat:

Google a semnat un acord în „premieră mondială” pentru a achiziționa energie de la o flotă de mini-reactoare nucleare, pentru a genera energia necesară creșterii utilizării inteligenței artificiale.

Google cumpără mini-reactoare nucleare pentru centrele de date AI FOTO Arhivă
Google cumpără mini-reactoare nucleare pentru centrele de date AI FOTO Arhivă

Compania tehnologică americană a comandat șase sau șapte reactoare nucleare mici (SMR-uri) de la Kairos Power din California, primul urmând să fie finalizat până în 2030, iar restul până în 2035, potrivit The Guardian.

Google speră că acest acord va oferi o soluție cu emisii scăzute de carbon pentru alimentarea centrelor de date, care necesită cantități uriașe de electricitate.

Compania americană, deținută de Alphabet, a declarat că energia nucleară furnizează „o sursă curată de energie, disponibilă non-stop, care ne poate ajuta să satisfacem în mod fiabil cererea de electricitate”.

Creșterea explozivă a inteligenței artificiale generative, precum și a stocării în cloud, au dus la creșterea necesității de electricitate a companiilor de tehnologie.

Luna trecută, Microsoft a încheiat un acord pentru a prelua energie de la Three Mile Island, activând centrala pentru prima dată în cinci ani. Locația, situată în Pennsylvania, a fost scena celui mai grav accident nuclear din istoria SUA, în martie 1979. În martie, Amazon a cumpărat un centru de date alimentat cu energie nucleară de la Talen Energy.

Locațiile noilor centrale și detaliile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite. Google a fost de acord să cumpere un total de 500 de megawați de energie de la Kairos, care a fost fondată în 2016 și construiește un reactor demonstrativ în Tennessee, programat să fie finalizat în 2027.

Michael Terrell, directorul senior pentru energie și climă la Google, a declarat: „Rețeaua are nevoie de noi surse de electricitate pentru a susține tehnologiile AI care impulsionează progrese științifice majore, îmbunătățesc serviciile pentru afaceri și clienți și stimulează competitivitatea națională și creșterea economică.

„Acest acord ajută la accelerarea unei noi tehnologii pentru a satisface nevoile energetice în mod curat și fiabil și la valorificarea întregului potențial al AI pentru toată lumea.”

Acordul, care este supus permiselor de reglementare, reprezintă un vot de încredere pentru tehnologia SMR. Centralele mai mici, construite în fabrică, sunt concepute pentru a reduce depășirile de costuri și întârzierile frecvent întâlnite în construirea centralelor mai mari. Cu toate acestea, criticii susțin că SMR-urile vor fi scumpe deoarece s-ar putea să nu poată atinge aceeași economie de scară ca centralele mai mari.

În Marea Britanie, companiile licitează pentru a fi selectate de guvern pentru a dezvolta tehnologiile SMR, în contextul în care miniștrii își propun să revitalizeze industria nucleară. Unul dintre ofertanți, Rolls-Royce SMR, a primit un impuls semnificativ luna trecută, când a fost selectat de guvernul ceh pentru a construi o flotă de reactoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite