Noi reguli pentru închirierea locuințelor în regim hotelier, în lucru la Ministerul Economiei

0
Publicat:

Ministerul Economiei are în lucru propuneri legislative pentru combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor de cazare neclasificate, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanți din turism.

Ministrul Economiei, Radu Oprea
Ministrul Economiei, Radu Oprea, Foto Inquam Photo

O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme online a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, precizează ministrul Economiei.

Un proiect de hotărâre de guvern din această primăvară, pentru „aprobarea normelor privind clasificarea structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare și alimentație publică și a condițiilor de acordare a licențelor de turism și brevetelor de turism”, a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Turismului.

Prin noul proiect de lege se vrea protejarea turiștilor și reglementarea activităților de cazare practicate de persoanele fizice care închiriază în regim Airbnb.

„Persoanele fizice care desfășoară activitate de cazare turistică în camere situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe și locul în care sunt situate acestea, vor solicita certificat/certificate de clasificare pentru un număr cumulat de maximum 7 spații de cazare, cu maximum 14 locuri”, se precizează în proiectul consultat de Termene.ro.

Aceste unități de cazare ale persoanelor fizice vor fi „clasificate doar la tipul de structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare camere de închiriat sau apartamente de închiriat”, se mai precizează în proiect.

În plus, „persoanele fizice care desfășoară activitate de alimentație în gospodăria proprie pot solicita certificat de clasificare pentru o capacitate maximă de 15 locuri amenajate în saloane, terase acoperite sau în aer liber, urmând a fi clasificate doar la tipul de structură de primire turistică cu funcțiuni de alimentație publică, punct gastronomic local, conform ordinului conducătorului autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului”.

Mai întâi licență, apoi promovare 

Prin prezenta inițiativă legislativă se va interzice promovarea „structurilor de primire turistice neclasificate, atât de către operatorii economici care administrează astfel de structuri, cât și de către entitățile care dețin diverse forme/instrumente de publicitate. De asemenea, se interzice administratorilor oricăror forme de publicitate, contractarea serviciilor de publicitate și implicit promovarea pentru activitatea specifică agențiilor de turism de ofertare și comercializare a pachetelor de servicii în domeniul turismului sau a elementelor componente ale acestora, fără ca beneficiarul acesteia să facă dovada deținerii unei licențe de turism”.

„Operatorul economic este obligat să prezinte în materialele de promovare, de publicitate, în oferte, pe firmă, pe indicatoare și/sau pe paginile de internet, informații reale și corecte cu privire la denumirea, tipul structurii turistice, categoria de clasificare și/sau serviciile prestate, capacitatea de cazare și/sau alimentație publică, conform certificatului/certificatelor de clasificare obținut/obținute”.

„Operatorilor economici le este interzisă promovarea oricărei unități de cazare care nu îndeplinește condițiile menționate prin utilizarea proprie sau în formă contractată la terți de: indicatoare, panouri publicitare, bannere, pliante sau altele asemenea, mijloace de comunicare audio/TV/telefonie/SMS/MMS, inclusiv prin intermediul platformelor și rețelelor de socializare, precum și a altor instrumente electronice de comunicație total sau parțial informatizate, site-uri sau altele asemenea”.

Se interzice orice formă de publicitate/promovare, ofertare, comercializare sau de vânzare ori de facilitare a îndeplinirii acestor activități, de către o persoană fizică sau juridică, altele decât cele definite la art. 2 lit. d), pentru serviciile unei unități de cazare de pe teritoriul României, pentru care nu a fost emis în condițiile legii certificat de clasificare valabil sau acord provizoriu de clasificare aflată în termenul de valabilitate”.

Închiriere pe AirBnb doar cu acordul vecinilor

Noile reglementări ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) privind regulile de închiriere a locuințelor în regim hotelier impun ca persoanele fizice care doresc să închirieze spațiul lor în scop turistic prin intermediul platformelor precum Booking, Airbnb sau alte platforme similare să obțină în prealabil acordul vecinilor.

Această măsură vine ca o protecție suplimentară a celor care vor închiria spațiul și, în același timp, după cum afirmă și domnul Traian Bădulescu, consultant în turism: „Fiind un spațiu de închiriat, este normal să fie așa deoarece aceste unități sunt și ele clasate în regim hotelier și nu mi se pare nimic anormal din acest punct de vedere.”

Aceste modificări sunt parte a eforturilor de reglementare a sectorului turistic și de protejare a intereselor atât ale proprietarilor de locuințe, cât și ale utilizatorilor și vecinilor. Eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice devine astfel un proces mai riguros, în care sunt implicate și asociațiile de locatari/proprietari, asigurându-se astfel o mai bună gestionare a activităților turistice și o conviețuire mai armonioasă în cadrul comunităților locale.

Noi reguli europene pentru închirierea pe Airbnb, Booking, TripAdvisor 

La 1 martie, Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru închirierea pe termen scurt prin platforme precum Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor și altele.

  • Procedura simplă de înregistrare

Platformele online care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt trebuie să respecte obligațiile privind procedurile de înregistrare și partajarea datelor pentru proprietățile pe care le listează și care sunt situate în zonele în care există un proces de înregistrare. O procedură simplă de înregistrare online va permite autorităților relevante să identifice gazda și unitatea lor și să le verifice informațiile.

  • Servicii de închiriere mai sigure pentru călători

Platformele online vor trebui să se asigure că informațiile furnizate de gazde sunt fiabile și complete și că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. Ei vor trebui, de asemenea, să facă eforturi rezonabile pentru a efectua verificări aleatorii a informațiilor. Autoritățile competente pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine listele ilegale sau pot impune penalități platformelor sau gazdelor neconforme.

  • Schimb de date

Statele membre UE vor înființa lunar un singur punct de intrare digital pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdei (de exemplu, numărul de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeți, adresa specifică, numărul de înregistrare, adresa URL a listării). Colectarea acestor date va permite autorităților să monitorizeze conformitatea cu procesele de înregistrare a gazdelor și va permite autorităților naționale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.

Raportorul Kim Van Sparrentak (Verzi/ALE, NL) a declarat: „Orașele se confruntă cu o creștere a numărului de închirieri ilegale de vacanță pe termen scurt. Acest lucru face ca orașele din Europa să fie mai greu de locuit și mai puțin accesibile. Această lege impune platformelor să-și partajeze datele cu autorităților locale, permițându-le să aplice mai bine regulile pentru închirieri de vacanță, astfel încât locuințele să rămână accesibile rezidenților.''

Volumul serviciilor de închiriere de cazare pe termen scurt a crescut semnificativ odată cu extinderea platformelor online precum Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor. Acest tip de cazare cuprinde aproximativ un sfert din totalul cazărilor turistice din UE. În timp ce astfel de închirieri creează beneficii pentru gazde, turiști și multe regiuni, unii cercetători susțin că lipsa unor reguli adecvate contribuie și la probleme precum prețurile mai mari ale locuințelor, deplasarea rezidenților permanenți, turismul excesiv și concurența neloială.

Există variații semnificative în sistemele de înregistrare pentru închirieri pe termen scurt, atât în ​​​​țara UE, cât și în interiorul acestora. Potrivit Comisiei, în 2022, 23 de state membre aveau un anumit tip de procedură la nivel național, regional și/sau local, în timp ce altele iau în considerare introducerea uneia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite