Noi reguli europene pentru închirierea pe Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor și alte platforme

0
Publicat:

Parlamentul European a adoptat joi noi reguli pentru închirierea pe termen scurt prin platforme precum Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor și altele.

Sediul Booking
Parlamentul European a adoptat noi reguli pentru închirierea pe Booking, Airbnb şi alte platforme

Chiriile pe termen scurt reprezintă aproximativ 25% din locurile de cazare turistice din UE, iar normele locale divergente duc la fragmentarea pieței interne”, argumentează Parlamentul European, subliniind că „datele de calitate vor duce la o mai bună aplicare și la mai puține înregistrări ilegale”.

Noile reguli urmăresc să dezvăluie impactul real al serviciilor de închiriere pe termen scurt și să permită autorităților locale să elaboreze politici adecvate ca răspuns.

Joi, Parlamentul a adoptat cerințe armonizate cu privire la modul în care ar trebui colectate și partajate datele referitoare la serviciile de închiriere pe termen scurt (STR), cu 493 de voturi pentru, 14 împotrivă și 33 de abțineri. Acest regulament își propune să promoveze o economie de platformă transparentă și responsabilă în UE, protejând în același timp consumatorii de ofertele frauduloase de închiriere pe termen scurt.

Procedura simplă de înregistrare

Platformele online care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt trebuie să respecte obligațiile privind procedurile de înregistrare și partajarea datelor pentru proprietățile pe care le listează și care sunt situate în zonele în care există un proces de înregistrare. O procedură simplă de înregistrare online va permite autorităților relevante să identifice gazda și unitatea lor și să le verifice informațiile.

Servicii de închiriere mai sigure pentru călători

Platformele online vor trebui să se asigure că informațiile furnizate de gazde sunt fiabile și complete și că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. Ei vor trebui, de asemenea, să facă eforturi rezonabile pentru a efectua verificări aleatorii a informațiilor. Autoritățile competente pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine listele ilegale sau pot impune penalități platformelor sau gazdelor neconforme.

Schimb de date

Statele membre UE vor înființa lunar un singur punct de intrare digital pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdei (de exemplu, numărul de nopți în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeți, adresa specifică, numărul de înregistrare, adresa URL a listării). Colectarea acestor date va permite autorităților să monitorizeze conformitatea cu procesele de înregistrare a gazdelor și va permite autorităților naționale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.

Raportorul Kim Van Sparrentak (Verzi/ALE, NL) a declarat: „Orașele se confruntă cu o creștere a numărului de închirieri ilegale de vacanță pe termen scurt. Acest lucru face ca orașele din Europa să fie mai greu de locuit și mai puțin accesibile. Această lege impune platformelor să-și partajeze datele cu autorităților locale, permițându-le să aplice mai bine regulile pentru închirieri de vacanță, astfel încât locuințele să rămână accesibile rezidenților.''

Ce urmează

Odată ce Consiliul adoptă textul, acesta va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, după care regulamentul va deveni aplicabil în 24 de luni.

Volumul serviciilor de închiriere de cazare pe termen scurt a crescut semnificativ odată cu extinderea platformelor online precum Airbnb, Booking, Expedia și TripAdvisor. Acest tip de cazare cuprinde aproximativ un sfert din totalul cazărilor turistice din UE. În timp ce astfel de închirieri creează beneficii pentru gazde, turiști și multe regiuni, unii cercetători susțin că lipsa unor reguli adecvate contribuie și la probleme precum prețurile mai mari ale locuințelor, deplasarea rezidenților permanenți, turismul excesiv și concurența neloială.

Există variații semnificative în sistemele de înregistrare pentru închirieri pe termen scurt, atât în ​​​​țara UE, cât și în interiorul acestora. Potrivit Comisiei, în 2022, 23 de state membre aveau un anumit tip de procedură la nivel național, regional și/sau local, în timp ce altele iau în considerare introducerea uneia.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite