Nivel-record de cereri pentru credite „Prima Casă“: 220 de solicitări pe zi. Ce trebuie să conţină dosarul transmis către Fondul de Garantare a Creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea medie a unui credit "Prima Casă" accesat este de 165.000 de lei FOTO Adevărul
Valoarea medie a unui credit "Prima Casă" accesat este de 165.000 de lei FOTO Adevărul

Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care acordă garanţiile pentru creditele acordate prin programul guvernamental „Prima Casă“, primeşte zilnic 220 de solicitări de acordare de garanţii pentru astfel de finanţări, acesta fiind un maxim istoric, se arată într-un comunicat transmis de FNGCIMM.

„Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, faţă de 120 de solicitări pe zi, cât se înregistrau în aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată în comunicatul FNGCIMM.

 De la începutul anului 2015, FNGCIMM a acordat aproape 6.800 garanţii pentru credite „Prima Casă“, cu o valoare de 555 de milioane de lei, ce au susţinut credite în valoare de 1,11 miliarde de lei. Valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ contractat este de aproximativ 165.000 de lei (37.500 de euro). 

De la debutul programului guvernamantal „Prima Casă“, în iunie 2009, Fondul de Garantare a acordat aproape 139.000 de garanţii, cu o valoare de aproximativ 11,6 miliarde de lei, valoarea creditelor acordate prin acest program ridicându-se la 23 de miliarde de lei. 

Băncile care acordă credite „Prima Casă“ sunt BCR, BRD, CEC Bank,  Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank, Bancpost, Piraeus Bank Romania, CREDITCOOP, Banca Millennium SA, Banca Românească, Banca Transilvania, Credit Agricole Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank, Bank Leumi Romania, Romanian International Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Având în vedere volumul mare de solicitări de garantare pe care FNGCIMM le procesează în această perioadă, instituţia recomandă potenţialilor clienţi să încheie antecontractele de vânzare-cumpărare  pe un termen de minimum 30 zile.

FNGCIMM arată că aproximativ 30% din dosarele primite de instituţie spre aprobare conţin documentaţii incomplete sau incorecte. 

Astfel, instituţia reaminteşte că documentele standard, obligatorii conform legii, care trebuie să însoţească solicitarea de garantare, sunt: 

- Extras de carte funciara - în original

- Declaraţie pe propria răspundere ( la data solicitării creditului nu deţine în proprietate exclusivă sau impreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobandită) – în original 

- Solicitare de Garantare - în original

-Antecontract de Vânzare-Cumpărare – conform cu originalul

-Certificat Energetic - conform cu originalul

-CI- conform cu originalul

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite