Nikkei: Asahi Group vrea să ofere 4,9 miliarde dolari pentru activele est-europene ale SABMiller, inclusiv cele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SABMiller deţine în România brandurile de bere Ursus, Timişoreana şi Azuga
SABMiller deţine în România brandurile de bere Ursus, Timişoreana şi Azuga

Producătorul japonez de bere Asahi Group inenţionează să ofere peste 500 de miliarde de yeni (4,87 miliarde dolari) pentru preluarea activelor SABMiller din cinci ţări est-europene, inclusiv din România, potrivit publicaţiei de afaceri Nikkei, transmite Reuters.

Activele SABMiller din România, Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia vor fi scoase la vânzare după ce grupul AB InBev va cumpăra oficial SABMiller.

Un purtător de cuvânt al companiei japoneze a declarat că Asahi nu întreprinde în prezent nicio acţiune pentru o ofertă de preluare a activelor SABMiller. Preşedintele Asahi, Akiyoshi Koji, a declarat în luna mai că grupul nu va licita pentru activele est-europene ale SABMiller.

Reprezentanţii SABMiller nu au putut fi contactaţi pentru informaţii.

Compania japoneză a convenit deja achiziţia unor branduri ca Peroni, de la SABMiller, pentru 2,55 miliarde de euro.

Acţionarii AB InBev şi cei ai SABMiller au aprobat la sfârşitul lunii septembrie fuziunea de 104 miliarde de dolari a celor mai mari doi producători de bere la nivel mondial.

De activele est-europene ale SABMiller, inclusiv fabricile Ursus Breweries din România, ar mai fi interesat miliardarul polonez Sebastian Kulczyk a relatat în septembrie publicaţia poloneză Puls Biznesu. Kulczyk deţine în prezent o participaţie de 1,5% la compania SABMiller şi este interesat să intre în parteneriat cu un fond de investiţi pentru a face o ofertă către AB InBev.

Active scoase la mezat

Activele din Cehia, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia ale SABMiller sunt scoase la vânzare în cadrul preluării de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice SABMiller de către grupul belgian AB InBev.

Recent, şi China Resources Beer Holdings Co, cel mai mare producător de bere din China, a luat în calcul intrarea în competiţia care se anunţă foarte dură pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrală şi de Est.

Câteva fonduri de investiţii, precum  R2G din Cehia, KKR, Advent şi Mid Europa Partners, ar fi la rândul lor interesate de activele din Europa de Est ale SABMiller.

SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piaţa românească prin intermediul Ursus Breweries, care deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj.

Totodată, grupul a achiziţionat în 2009, prin Ursus Breweries, producătorul Bere Azuga.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite