Nicolescu: „Există companii româneşti interesate de o parte dintre operaţiunile Enel“. Electrica doreşte distribuţiile din Banat şi Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enel distribuie energie în sudul Munteniei, Dobrogea şi Banat
Enel distribuie energie în sudul Munteniei, Dobrogea şi Banat

O serie de companii cu acţionariat românesc sunt interesate de preluarea unei părţi din operaţiunile pe care Enel le-a scos la vânzare în ţara noastră, a afirmat, într-un comunicat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Oficialul a avut astăzi î întâlnire cu o delegaţie a Enel, condusă de Luca D’Agnese, membru al consiliului de administraţie al Enel, responsabil pentru activitatea internaţională.

Ministrul a anunţat că le-a comunicat reprezentanţilor grupului italian că statul român consideră reţelele de distribuţie drept active cu caracter strategic. De asemenea, el le-a cerut rezolvarea problemei privind dividendele la care statul român este îndreptăţit, având în vedere că este acţionar minoritar la companiile deţinute de Enel în ţara noastră.

„Le-am comunicat celor de la Enel solicitarea statului român cu privire la clarificarea situaţiei dividendelor în societăţile de distribuţie deţinute de Enel în România dar şi faptul că din punct de vedere al statului român, reţelele de distribuţie reprezintă active cu caracter strategic. În plus, i-am informat oficial că există interes din partea unor companii româneşti în ceea ce priveşte preluarea unor părţi din operaţiunile lor în România, existând sprijinul total al statului român pentru companiile cu acţionariat românesc“, a afirmat Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

„De altfel, acesta a fost motivul pentru care recent am modificat Legea Privatizării care anterior nu permitea companiilor de stat în care statul este acţionar să cumpere alte societăţi“, a mai spus ministrul.

Referirea la legea privatizării arată că este vorba despre Electrica, aceasta fiind singura companie de stat prezentă în domeniul distribuţiei de electricitate. Electrica deţine trei distribuţii în ţara noastră, la fel ca şi Enel, şi alimentează cu energie Transilvania şi nordul Munteniei. Electrica s-a listat recent la bursă, cea mai mare listare din istoria statului român, adunând de la investitori 445 de milioane de euro.

Săptămâna trecută, „Ziarul Financiar“ scria că Electrica este interesată de preluarea societăţilor care distribuie energie în Banat şi Dobrogea

Alţi potenţiali clienţi pentru unităţile Enel sunt grupul german RWE – care şi-a redeschis recent o unitate în România, şi colosul State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de utilităţi din lume.

Procese de 1,3 miliarde de euro cu statul român

 

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), desprinsă din Electrica şi controlată de Departamentul pentru Energie, anunţa în luna iulie că va deschide o acţiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, solicitând grupului italian suma de 521,5 milioane euro în cazul privatizării Muntenia Sud.

Mai exact, este vorba de opţiunea statului de a vinde şi a Enel de a cumpăra un pachet de 13% din acţiunile Electrica Muntenia Sud la un preţ stabilit printr-o formulă stipulată în contract.

Statul mai are şi un alt proces deschis la Paris, suma cerută fiind de peste 880 de milioane de euro pentru nerealizarea investiţiilor conform contractului de privatizare. 

Enel îşi face bagajele

Enel a anunţat în luna iulie că a început procesul de vânzare a operaţiunilor de distribuţie şi vânzare a energiei din România şi Slovacia, în cadrul unui program de reducere a datoriilor. Vînzarea acestor active este estimată să se realizeze până a sfârşitul acestui an.

Grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

În Slovacia, Enel vrea să vândă o participaţie de 66% din Slovenské Elektrárne, cel mai mare producător de energie al ţării, cu o cotă de piaţă de aproape 80%. În 2013, a raportat venituri de 2,9 miliarde de euroşi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 708 milioane de euro.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite