Ponta, despre scandalul Enel: Guvernul va susţine ancheta Parlamentului asupra ANRE şi va modifica legea pentru a evita alte nereguli
0Guvernul va sprijini ancheta Parlamentului privind îndeplinirea atribuţiilor de către ANRE şi va modifica legislaţia în domeniu pentru a preveni noi nereguli, a declarat premierul Ponta, arătând că încărcarea facturilor şi nerespectarea condiţiilor de privatizare se întâmplă de mulţi ani, din 2007-2008.
El a insistat asupra faptului că Guvernul nu are „atribuţii directe“ asupra Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care este o instituţie independentă aflată în subordinea Parlamentului.
„Apreciez efortul făcut de organele de urmărire penală, dar nu e suficient să prindem şi să sancţionăm penal 2-3-4-5 oameni vinovaţi. Am văzut că Parlamentul vrea să facă o anchetă foarte clară privind modul în care ANRE şi-a îndeplinit sarcina prevăzută de lege şi de obligaţiile pe care le avem pe plan european ca să putem, după aceea, să luăm măsuri legislative şi să întărim controlul pe care ANRE îl face pe toată zona de energie“, a spus Ponta, în Guvern.
Mită la ANRE
Direcţia Naţională Anticorupţie l-a reţinut joia trecută pe Claudiu Dumbrăveanu – vicepreşedinte în cadrul ANRE, Florin Gugu – director în cadrul Enel şi pe omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, care deţine grupul de firme ElectroAlfa International.
Gugu este acuzat de dare de mită, iar Dumbrăveanu de luare de mită.
Procurorii anticorupţie au arătat că ANRE a descoperit că Enel a taxat de două ori consumatorii în privinţa certificatelor verzi prin care se susţine sistemul de promovare a energiei regenerabile. Astfel, ANRE ar fi trebuit să ceară reducerea cu 6% a tarifelor, însă Dumbrăveanu a impus o reducere de doar 1,3%, cerând la schimb de la Enel contracte pentru firma ElectroAlfa International.
Ulterior, firma în cauză a primit două contracte cu valoare totală de 407.199 lei.
Investiţii nerealizate, banii se scurgeau prin Olanda
Procurorii arată, în referatul de reţinere, că Enel nu şi-a relizat în totalitate investiţiile asumate, „cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE“, iar investiţiile parţiale au fost acceptate „fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE“, în schimbul unor mite date persoanelor din comisiile de control şi recepţie.
DNA mai arată că Enel scotea bani din companie printr-o subsidiară din Olanda. Enel respinge acuzaţiile şi cooperează cu autorităţile.
Enel deţine trei filiale de distribuţie în România, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud – care alimentează Bucureştiul şi zonele învecinate. De-a lungul timpului mai companiile de utilităţi a fost de mai multe ori acuzate că nu şi-au realizat investiţiile, sau că le-au făcut doar „pe hârtie“, iar acest lucru nu se vede în calitatea serviciilor.
Fostele filiale Electrica din Banat şi Dobrogea au fost preluate în 2005, iar Electrica Muntenia Sud a ajuns în controlul Enel în anul 2008. Enel a cumpărat un pachet de 50% din acţiuni pentru 394 de milioane de euro, ulterior având loc o majorare de capital de 425 de milioane de euro, ajungând astfel la o participaţie de 67,5% din companie.
Mai puteţi citi: