Nicolae Ciucă, întâlnire cu investitorii francezi: Suntem preocupaţi de crearea unui climat de afaceri cât mai atrăgător în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, s-au întâlnit, joi, cu reprezentanţii MEDEF (Mouvement des Entreprises de France), organizaţie care reuneşte peste 75% dintre companiile din Franţa, şi care au transmis dorinţa de investi în economia României, în domenii care să genereze dezvoltare şi noi locuri de muncă, a informat Guvernul.

Cu ocazia întâlnirii a fost discutată componenta economică a Parteneriatului Strategic dintre Republica Franceză şi România şi importanţa acesteia în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

Participanţii au analizat priorităţile economice ale ţării - infrastructura, investiţiile în capacităţi energetice, digitalizarea, educaţia şi redresarea sectoarelor cheie, domeniile de investiţii, precum şi oportunităţile oferite de PNRR.

Reprezentanţii MEDEF, organizaţie care reuneşte peste 75% dintre companiile din Franţa, au transmis dorinţa de investi în economia României, în domenii care să genereze dezvoltare şi noi locuri de muncă.

Potrivit sursei citate, alinierea perspectivelor de consolidare a cooperării pentru companiile franceze din România a fost un alt subiect abordat.

Cu privire la măsurile luate pentru atragerea investiţiilor străine şi punctual la aprecierea acordată investiţiilor franceze în proiecte româneşti, premierul Nicolae Ciucă a declarat: 

„Suntem în permanenţă preocupaţi de crearea unui climat investiţional şi de afaceri cât mai atrăgător în România. Apreciez prezenţa semnificativă a investitorilor francezi în ţara noastră şi le mulţumesc pentru contribuţia substanţială la dezvoltarea economiei locale. Guvernul a alocat pentru investiţii un buget de 18 miliarde de euro în acest an. Împreună cu cele 80 de miliarde de euro, bani europeni alocaţi pentru următorii ani, aceste resurse sunt esenţiale pentru proiecte de infrastructură, digitalizare, energie verde, educaţie şi susţinerea rezilienţei economiei României. Desigur, reprezintă şi importante oportunităţi pentru mediul de afaceri din ţară şi partenerii europeni”.

Prim-ministrul a evidenţiat oportunităţile pe care le poate oferi România ca viitor membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. 

„Cei 38 de membri, dintre care 23 sunt europeni, sunt state dezvoltate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. 

Pe de altă parte, evoluţia economică a României arată că, în cei 15 ani ca stat membru al UE, Produsul Intern Brut al României s-a triplat, iar PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de patru ori. Responsabilităţile şi beneficiile generate de consolidarea profilului nostru în UE şi perspectiva aderării la Schengen, Euro şi OCDE generează o perspectivă de creştere economică şi de consolidare a strategiei financiar-bugetare.”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Guvern.

Potrivit sursei citate, printre sectoarele din industrie identificate ca având potenţial semnificativ sunt industria microelectronică, pentru care Ministerul Economiei pregăteşte proiecte în valoare de 500 de milioane de euro prin PNRR - această investiţie sprijinind demersul UE de a deveni un exportator net de semiconductori, dezvoltarea relaţiilor în domeniile industriale şi tehnologice între cele două ţări prin crearea unui mediu favorabil dezvoltării economiei circulare, pentru  utilizarea de noi tehnologii cu scopul reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

Conform datelor transmise de Guvern, în contextul investiţiilor în industria circuitelor integrate şi industria microelectronicii s-a discutat despre crearea premiselor pentru participarea companiilor româneşti din industria microelectronică la obiectivele europene de dezvoltare a ecosistemului european prin PNRR, facilitând  participarea României la un proiect de anvergură, ce reuneşte peste 100 de companii din toată Europa.

Participanţii au evidenţiat importanţa investiţiilor în domenii precum energia nucleară, protecţia civilă, proiecte de mediu, infrastructură şi alte domenii de interes. 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a subliniat valoarea adăugată  pe care dezvoltarea parteneriatelor dintre investitorii francezi şi companiile din România  o poate reprezenta pentru ecosistemul de afaceri la nivel naţional.

De asemenea, s-a discutat şi despre beneficiile reciproce pe care le-ar putea avea o cooperare economică strânsă în ceea ce priveşte modernizarea infrastructurii de transport, precum şi în ceea ce priveşte combaterea poluării aerului în aglomerările urbane şi posibilele soluţii în vederea accelerării digitalizării

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite