Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Leul stă „tolănit” şi ignoră anul electoral. Ne întrebăm cât o să mai dureze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teamă de depreciere a leului a scăzut, consideră guvernatorul Isărescu
Teamă de depreciere a leului a scăzut, consideră guvernatorul Isărescu

Leul stă „tolănit” pe un interval între 4,40 şi 4,44 unităţi pentru un euro şi a devenit şi mai „leneş” din luna septembrie, deşi a fost campanie electorală, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Leul stă tolănit, că să zic aşa, pe un interval de 4,40-4,44. Şi gândiţi-va că este an electoral. Dar parcă s-a tolănit şi mai tare din septembrie. A devenit şi mai leneş. Şi ne întrebăm cât mai durează aeastă nesimţire, a fost campanie electorală, au fost declaraţii politice. Ignoră total. Şi apare întrebarea: cât o să mai dureze?", a afirmat Isărescu, la un colocviu monetar.

El a mai completat că "asimetria s-a micşorat, iar lumea scapă de teama deprecierii". "Scade dominanţa forexului şi a cursului. Ceea ce ne-a făcut să avem o altă atitudine faţă de inflaţie", a mai spus guvernatorul BNR.

Şeful BNR recunoaşte că politica monetară are o problemă de credibilitate, ceea ce ar explica şi faptul că multă lume ignoră performanţa României de a fi singura ţară care a îndeplinit toate cele cinci criterii de la Maastricht.

Pe de altă parte, guvernatorul a amintit şi de faptul că analiştii băncilor care bănuiau banca centrală de "politici monetare oculte" şi comentau deciziile luate aveau, de fapt, şi anumite interese proprii.

Isărescu a mai punctat că înainte de criză era bine să ai intrări de capital, dar că acum trebuie atenţie şi în această zonă a "tabloului de bord" al economiei.

 

Concomitent, Lucian Croitoru - consilier al guvernatorului BNR - a afirmat că "de şase ani tot aşteptăm să crească economia" dar că doar SUA şi Marea Britanie au economii cu circa 6% mai mari faţă nivelul de dinaintea crizei, în vreme ce zona euro se află încă sub această linie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite