Ministrul Transpoturilor: Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova - Piteşti ar putea fi gata până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catalin drula

Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova - Piteşti este gata în proporţie de 60%  iar constructorul promite că ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, a anunţat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, tronsonul care măsoară aproximativ 40 de kilometri, reprezintă o variantă ocolitoare pentru Balş şi Slatina, care erau cele două puncte de pe traseul Craiova - Piteşti unde se bloca traficul.

”Va fi gata mai repede, pentru că în acest caz este vorba de o pregătire mai bună a proiectului. Noi, şi la minister ne-am străduit în aceste săptămâni să rezolvăm, de exemplu, nişte exproprieri. Erau câteva locuinţe care trebuiau demolate şi am asigurat mutarea celor care locuiau acolo în anumite localităţi.”, a transmis Cătălin Drulă, duminică, la Digi 24, precizând că atat echipa Ministerului Transporturilor cât şi cea a CNAIR s-au luptat să înlăture barierele birocratice.

În legătură cu tronsoanele 3 şi 4 din acest drum expres, ministrul a explicat că,  pentru tronsonul 3 dinspre Slatina la Piteşti, până la Coloneşti, contractul este deja semnat cu aceeaşi firmă românească de pe lotul 2, care a început deja organizarea şi pregătirea de şantier iar probabil la sfârşitul lunii viitoare vor începe lucrările în plin.

Pentru lotul 4, Cătălin Drulă a menţionat că a existat o re-evaluare impusă de Instanţă, care este deja gata iar săptămâna viitoare se va transmite de către CNAIR noul câştigător al licitaţiei pentru acest lot. 

Întrebat dacă există un termen pentru întreg drumul Craiova-Piteşti circulabil, ministrul Transporturilor a transmis că acesta ar putea fi gata la sfârşitul anului 2022, iar pe tronsonul 4 s-ar putea intra în 2023. 

În ceea ce priveşte bugetul pentru transporturi, ministrul a precizat că acesta este de 14,1 miliarde de lei, înregistrând o creştere de 10% faţă de execuţia de anul trecut. 

”Avem 8 miliarde de lei pentru investiţii din fonduri europene, acesta este un record după Revoluţie. Este o creştere de 30% faţă de anul trecut şi aici intră marile proiecte de autostrăzi, de căi ferate.”, a transmis Cătălin Drulă.

Ministrul a menţionat că printre proiectele care intră în execuţie anul acesta sunt tronsonul Piteşti-Curtea de Argeş, parte din autostrada Piteşti-Sibiu, autostrada de Centură Bucureşti, unde a fost deja dat drumul la lucrări pe tronsonul 1 şi finalizarea celor 90 km din autostrada Transilvania între Cluj-Napoca şi Oradea. 

De asemenea, potrivit ministrului, se doreşte finalizarea autostrăzii Sebeş-Turda, deschiderea ultimilor 29 km între Alba-Iulia şi Aiud, tronsonul Ungheni – Târgu Mureş şi apoi un drum nou de legătură cu 4 benzi la Giurgiu se va finaliza anul acesta între podul peste Dunăre şi DN5. 

Totodată va intra în execuţie o variantă ocolitoare de la Satu Mare, la Mihăileşti, va fi scoasă la licitaţie autostrada A7, autostrada Moldova şi bucăţi din autostrada A8, cea care leagă Moldova de Transilvania. 

În contextual evaluării cu mandatele pe masă, menţionate de premierul Florin Cîţu, ministrul Transporturilor a explicat că proiectele de investiţie merg în plin, constructorii fiind anunţaţi că bani sunt, numai să se lucreze. 

”La Ministerul Transporturilor există o specificitate a execuţiei bugetare pentru că sezonul de construcţie începe când e şi vremea bună, deci cam acum, în zona februarie-martie. Cele mai multe facturi vin în ultima parte a anului, în ultimul trimestru. Desigur, Premierul a fost Ministrul Finanţelor, deci cunoaşte această specificitate a execuţiei bugetare pe Ministerul Transporturilor dar oricum anul acesta eu sper chiar să trecem de acele 8 miliarde de lei alocate pentru investiţii şi la rectificare să fim în situaţia în care să cerem suplimentare pentru că sunt convins că acolo nu va fi o problemă având în vedere că e vorba de fonduri europene.”, a declarat ministrul Transporturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite