Ministrul Muncii: PSD a întârziat deliberat recalculările de pensii. Nu au dorit să îşi asume implicaţiile financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii Violeta Alexandru FOTO gov.ro
Ministrul Muncii Violeta Alexandru FOTO gov.ro

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a acuzat joi fostul Guvern PSD că a amânat deliberat recalcularea a mii de pensii, deoarece nu a dorit să îşi asume implicaţiile financiare.

„La două săptămâni de la prima situaţie cerută Casei Naţionale de Pensii privind întârzierile dosarelor de recalculare a pensiilor, o situaţie semnalată de mii de pensionari, rezultatele demersului este că numărul a scăzut la jumătate. Fata de 14.452 dosare cu termene mult depăşite faţă de cele 45 de zile prevăzute în lege, am ajuns astăzi la 8.767“, a declarat ministrul Muncii.

Cea mai gravă situaţie este la Alba Iulia, unde se regăsesc 3.731 de dosare întârziate, respectiv  43% din totalul dosarelor întârziate, a anunţat ministrul Muncii, explicând că situaţia trenează de circa cinci ani, de când o parte dintre angajaţii de la Casa de Pensii au fost implicaţi într-o serie de activităţi de corupţie, şi nu a fost rezolvată nici până acum.

O situaţie în continuare serioasă este şi la nivelul Capitalei, de unde provin 20% din restanţe.

Violeta Alexandru a anunţat că Ministerul Muncii va avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a acoperi costurile generate de necesitatea de a plăti toate pensiile pentru care recalcularea a fost întârziată.

„Problema fiind cunoscută de mai multă vreme – sunt dosare întârziate de jumătate de an, de trei sferturi de an, de peste un an –, înclin să cred că a fost o strategie deliberată de a se prelungi perioada finalizării recalculării acestora, tocmai pentru că urmează să fie implicaţii financiare suplimentare pe care PSD nu a dorit să şi le asume”, a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a ţinut să îi asigure pe pensionari că vor primi sumele la care au dreptul ca urmare a recalculării pensiilor. În acest sens, va prezenta situaţia în şedinţa de Guvern pentru a putea solicita suplimentarea bugetului Casei Naţionale de Pensii în vederea trimiterii banilor „pe care just îi merită pensionarii”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite