Ministrul Mediului se află în discuţii cu asociaţii ale autorităţilor locale pentru a găsi soluţii eficiente de scoatere din circulaţie a autoturismelor vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna facebook
Tanczos Barna facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna afirmă că este în discuţii cu asociaţii ale autorităţilor locale pentru a găsi cele mai bune soluţii de a scoate din circulaţie autoturismele mai vechi de 15 ani.

Prin noile măsuri se doreşte convingerea oamenilor să renunţe la masinile vechi şi poluante pentru care primesc un bonus, fără să fie obligaţi să acceseze programul Rabla. 

"Va fi o modificare, pentru că Rabla nu a făcut diferenţa între maşini mai vechi de 15 ani maşini poluante, dar cele mai poluante, adică cele euro 3 şi, din acest punct de vedere, va trebui să găsim soluţii de eficientizare. Analiza se face în continuare, lucrurile sunt relativ simple. Din punctul de vedere al taxării exista varianta unii taxe similare cu cele din Europa - toate statele din Europa, aproape toate au o asemenea taxă - sau majorării diferenţiate a taxelor locale, dar în momentul de faţă pentru 2022 nu se implementează niciuna dintre aceste variante”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Digi 24. 

Tanczos a arătat că asociaţiile care reprezintă municipiile, comunele şi Consiliile Judeţene au primit invitaţii pentru găsirea unor modalităţi de colaborare între Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi unităţile administrativ-teritoriale. Ministrul a dat exemplul municipiului Sfântu Gheorghe, unde autorităţile locale au plătit 3.000 de lei proprietarilor care au renunţat la maşinile vechi, inclusiv la cele părăsite pe domeniul public.

Ministrul Mediului a afirmat că un astfel de proiect poate fi implementat diferit, în funcţie de localitate, în baza unui "cadru flexibil" legislativ, dat fiind faptul că până în anul 2026 trebuie să fie scoase din circulaţie peste 250.000 de maşini vechi de peste 15 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite