Ministrul german de Externe susţine că Nord Stream 2 încă nu îndeplineşte cerinţele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Nord Stream 2 îşi aşteaptă certificarea.
Foto: Shutterstock / Nord Stream 2 îşi aşteaptă certificarea.

Ministrul german de externe Annalena Berbock susţine că proiectul de construcţie a gazoductului Nord Stream 2 nu îndeplineşte încă cerinţele Uniunii Europene, iar acesta, potrivit acesteia, este motivul suspendării procesului de certificare.

„Guvernul nostru federal a indicat clar în acordul pentru coaliţie că proiectele energetice din Germania trebuie să îndeplinească cerinţele europene, ceea ce se aplică şi Nord Stream 2. Dar în acest moment nu este aşa, prin urmare procesul de certificare a fost suspendat”, a declarat ministrul german de externe, într-un interviu pentru ziarul italian La Stampa publicat luni. Ministrul german, pentru prima dată de la numirea sa soseşte într-o vizită la Roma.

Potrivit lui Berbock, problema lansării Nord Stream 2 este de natură geopolitică. Ministrul a confirmat că actualul guvern german împărtăşeşte abordarea consacrată în declaraţia comună cu Statele Unite, potrivit căreia „vor fi luate măsuri dure efective împotriva Rusiei împreună cu partenerii europeni în cazul în care Moscova foloseşte energia ca armă sau întreprinde orice fel de acţiuni agresive în Ucraina”.

În acelaşi timp, şeful Ministerului de Externe german consideră că „responsabilitatea politică este de a asigura tuturor din Europa – indiferent de nivelul veniturilor – electricitate şi încălzire”. „Prin urmare, este necesar să se consolideze independenţa energetică europeană”, a spus ea.

Certificarea gazoductului

Construcţia Nord Stream 2 a fost finalizată complet pe 10 septembrie 2021. Iniţial, era planificat să fie finalizat până la sfârşitul anului 2019, dar construcţia a fost amânată din cauza sancţiunilor SUA. Gazoductul este format din două linii cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care merg de la linia de coast[ Rusiei, prin Marea Baltică, până în Germania.

Pentru a lansa gazoductul, Nord Stream 2 AG trebuie să fie înregistrat ca operator de transport independent. Pe 16 noiembrie, Agenţia Federală Germană pentru Reţele a suspendat certificarea din cauza unor probleme organizatorice şi juridice. Autoritatea de reglementare a menţionat că procesul se va relua atunci când compania, cu sediul în oraşul elveţian Zug, va transfera capitalul social aferent segmentului german în proprietatea subsidiarei germane.

Noul cancelar german Olaf Scholz, care a depus jurământul la începutul lunii decembrie, a anunţat la scurt timp după preluarea mandatului că procesul de certificare pentru Nord Stream 2 este de natură pur administrativă, iar autoritatea de reglementare germană ia decizii fără să fie ghidată deloc de politică, deoarece este o activitate comercială.

Pe 29 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia şi partenerii săi şi-au îndeplinit sarcina de a crea Nord Stream 2; acum europenii au cuvântul. Nord Stream 2, a spus el, este gata de pornire. Putin a subliniat că, de îndată ce partenerii din Europa decid să înceapă lucrul, cantităţi suplimentare mari de gaz rusesc vor începe imediat să curgă pe acolo. Şeful statului rus şi-a exprimat încrederea că lansarea Nord Stream 2 va duce la scăderea preţurilor la gaze în Europa.

Partea rusă a subliniat în mod repetat că Nord Stream 2 este un proiect comercial şi este implementat împreună cu partenerii europeni. De asemenea, Moscova a declarat în repetate rânduri că nu a folosit niciodată resursele energetice ca instrument de presiune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite