Ministrul Economiei: Nu sunt convins că industria de apărare trebuie să fie profitabilă. Nu oricine va putea să fie director în această industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei a mai spus că statul român trebuie să facă achiziţii de la societăţile producătoare de tehnică militară numai în măsura în care acestea sunt necesare, nu şi în situaţia în care acestea nu pot înlocui produse din import
Ministrul Economiei a mai spus că statul român trebuie să facă achiziţii de la societăţile producătoare de tehnică militară numai în măsura în care acestea sunt necesare, nu şi în situaţia în care acestea nu pot înlocui produse din import

Industria de apărare nu trebuie să fie neapărat profitabilă, având în vedere că există o componentă strategică pe care România trebuie să o menţină, a declarat Costin Borc, ministrul Economiei, la Adevărul Live. În plus, ministrul consideră că societăţile din industria de apărare trebuie să fie conduse de manageri profesionişti, însă nu oricine poate să fie director în astfel de companii.

„Nu cred că este o evoluţie conjuncturală, cred că dorinţa noastră de a pune ceva mai mulţi bani în Apărare în general se reflectă şi în cerinţe, fie în industria de apărare. O să vi se pară ciudat ce spun, v-aţi aştepta ca cineva care vine din mediul privat să spună că industria de apărare să fie profitabilă. Nu, eu nu sunt convins că industria de apărare trebuie să fie profitabilă, pentru că există o componentă strategică pe care trebuie să o menţinem. Trebuie să găsim echilibrul între ce este strategic, cât anume trebuie să păstrăm din punct de vedere strategic şi cât profitabilitate. E prea devreme să vă răspund la întrebări detaliate despre industria de apărare“, a spus Borc, la Adevărul Live.

Ministrul Economiei a mai spus că şi companiile din industria de apărare trebuie să fie conduse de manageri profesionişti, în baza Ordonanţei 109/2011, însă nu oricine poate ocupa o astfel de funcţie. 

„Sunt multe lucruri de făcut. Şi în industria de apărare trebuie să fie manageri profesionişti. Dacă ne uităm şi în alte ţări din Uniunea Europeană, acolo mai mult de atâta, în Franţa – un stat de drept care e model pentru noi, chiar dacă mulţi îl acuză de etatism, de socialism – Dassault este privată, Thales, toate marile societăţi care au şi parte de industrie de apărare sunt societăţi private. Airbus – are statul nişte participaţii, dar în final sunt nişte societăţi guvernate pe principii private. Iar partea militară, elicoterele de transport Airbus, fostele Eurocopter, sunt nişte societăţi dacă nu private, măcar gestionate pe principii private. Asta nu înseamnă că nu trebuie păstrate toate acele garanţii de securitate, de confidenţialitate necesare cuiva care lucrează în industria de apărare. Nu oricine va putea să fie director în industria de apărare, să fim foarte clari. Nu-s convins că trebuie să fie neapărat militar, lansez o dezbatere, dar nu cred“, a explicat Borc.

Ministrul Economiei a mai spus că statul român trebuie să facă achiziţii de la societăţile producătoare de tehnică militară numai în măsura în care acestea sunt necesare, nu şi în situaţia în care acestea nu pot înlocui produse din import.  

„Trebuie să înzestrăm Armata şi astfel să susţinem industria de apărare, dar şi aici trebuie un echilibru între strategie şi profit şi aici trebuie să fie un echilibru între calitatea produselor. În final nu o să vrem să cheltuim banii de înzestrare pe nişte produse româneşti, dar care nu sunt, nu pot să înlocuiască nişte produse pe care le cumpărăm din import. Sunt în general un om al echilibrului. Aceste produse trebuie să răspundă cerinţelor pe care cei de la înzestrarea armatei le cer“, a explicat oficialul. 

Borc: Un reprezentant comercial sau un ataşat comercial reprezintă statul român, indiferent dacă e capital privat sau de stat

Ministrul a atras atenţia că ataşaţii comerciali trebuie să reprezinte şi să promoveze interesele statului român, care înseamnă şi mediul privat, nu numai companii de stat. 

„Când merge doamna Merkel în China sunt nişte avioane pline de oameni de afaceri şi vedem că mai vinde un tren de mare viteză, recent am impresia că au semnat un contract pentru Airbus. Vorbeam cu domnul ministru de Externe, domnul Lazăr Comănescu: dimensiunea economică a diplomaţiei româneşti. Noi trebuie să sprijinim industriile şi nu numai cele strategice. Am auzit cu stupoare că într-o reprezentanţă diplomatică cineva a răspuns unor investitori privaţi «noi nu ne ocupăm de dumneavoastră, noi ne ocupăm numai de societăţile de stat». Ietaţi-mă, mi se pare inadmisibil. Noi reprezentăm statul român. Un reprezentant comercial sau un ataşat comercial reprezintă statul român, indiferent dacă e capital privat sau de stat“, a spus Borc.

El crede că statul ar trebui să îi sprijine pe toţi cei care produc, toţi cei care vor să aducă valoare adăugată economiei. 

„Poate o să vă mire răspunsul meu, eu cred că trebuie să sprijinim pe toţi acei care fac bine. S-ar putea ca cineva să facă echipament sportiv, altcineva să facă jocuri pe calculator şi altcineva să facă brânză şi altcineva să facă curele de ceas. Trebuie să creăm acea atmosferă, acea emulaţie în economie, încât toţi cei care au idei, antreprenori, firme mici dar şi din ce în ce mai mari, să poată să progreseze. Avem astăzi câteva domenii care au fost identificate într-o strategie de competitivitate adoptată acum câteva luni şi alea sunt: când spun agricultură – mă refer la tot ceaa ce înseamnă industrie alimentară, partea de bioeconomie, când vorbim de turism vorbim de turism de nişă, de turism cultural, de Delta Dunării, de atâttea şi atâtea lucruri pe care putem să le facem. Vorbim de reindustrializare, eu cred că trebuie să producem. Foarte mult s-a dezvoltat industria de automobile şi Dacia este un exemplu fericit. Dar există nişte clustere în jurul Sibiului, Braşovului, Clujului. Nu cred că ele au fost dezvoltate strategic, n-a fost nimeni care a spus să se construiască la Cluj industrie de nu ştiu ce. Nu, oamenii au văzut, atât firme româneşti cât şi firme străine, au văzut ce cere piaţa“, a mai spus Borc.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri