Ministerul Finanţelor: BERD va sprijini România prin finanţări în domenii strategice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a participat, marţi, la o întâlnire cu  vicepreşedintele BERD, Alain Pilloux, în cadrul căreia au fost discutate subiecte legate de climatul investiţional, finanţarea companiilor locale, sprijinirea dezvoltării infrastructurii şi sprijinirea îndeplinirii unor ţinte şi jaloane asumate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Întâlnirea de la sediul MF a avut loc în marja vizitei oficiale a BERD  în România, în perioada 7-9 februarie 2022.

„Salut activitatea BERD în România şi sprijinul acordat afacerilor româneşti. Rolul BERD în finanţarea investiţiilor la nivel local este vital, prin colaborarea directă cu administraţiile locale şi companiile din subordinea acestora. Cred că este foarte important să realizăm împreună o strategie pe termen mediu ţintită pe proiecte locale, pentru dezvoltarea regională, atât de necesară pentru România”, a declarat Adrian Câciu, informează MF.

De asemenea, a fost adus în discuţie importanţa colaborãrii cu BERD în privinţa implementării reformelor asumate prin PNRR şi continuarea dialogului pe linia Invest EU.

„BERD este unul din cei mai mari investitori instituţionali din România, concentrându-se pe promovarea stabilităţii şi pe extinderea produselor din sectorul financiar, pe îmbunătăţirea infrastructurii prin eficienţă şi prin implicarea sectorului privat.”, transmite Ministerul Finanţelor.

La rândul său, reprezentul Băncii şi-a arătat disponibilitatea de a sprijini România prin creşterea finanţării proiectelor, precum şi prin asistenţa tehnică acordată în domenii strategice ca: energie, municipalităţi şi infrastructură.

Potrivit sursei citate, strategia curentă de ţară pentru România, aferentă perioadei 2020-2025, are în vedere promovarea investiţiilor în infrastructura durabilă şi dezvoltarea regională, sprijinirea productivităţii prin expansiunea sectorului corporate şi perfecţionarea competenţelor şi extinderea intermedierii financiare şi a pieţelor de capital.

BERD a investit până în prezent aproximativ 9,5 miliarde de euro în 485 de proiecte, din care 176 de proiecte sunt în curs de implementare, cu o valoare de cca 2,121 miliarde euro. Acestea sunt structurate pe trei mari categorii de beneficiari: instituţii financiare (485 milioane euro); industrie, comerţ şi agribusiness (915 milioane euro); infrastructură durabilă (721 milioane euro).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite