Ministerul Finanțelor a primit a doua tranșă de bani din PNRR. Ce obiective au fost îndeplinite
0Ministerul Finanțelor a transmis, joi, că a primit a doua tranșă de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ajunge astfel la un grad de încasare de 14% din totalul alocat.

,,Astăzi, 27.10.2022, Ministerul Finanțelor a încasat suma de 173 milioane de lei, ca urmare a îndeplinirii obiectivului de conectare a 150.000 de case de marcat la sistemul informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).”, transmit reprezentanţii MF.
,,Adăugând și prima tranșă încasată în urmă cu două săptămâni, cea de 82 de milioane de lei, ajungem, astăzi, să avem aproape 14% încasări din alocarea totală destinată ministerului prin programele asumate din PNRR. Vreau să îi felicit și pe colegii de la Ministerul Muncii care au încasat, alături de noi, și prima și a doua oară și sperăm că în curând să fim tot mai mulți cu vești bune despre tragerile din acest plan ambițios și necesar pentru România” , a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
Prin conectarea celor 150 de mii de case de marcat, mediul de afaceri are posibilitatea deducerii din impozitul pe venit/profit a cheltuielilor ocazionate de achiziția și punerea în funcțiune a aparatelor de marcat fiscale electronice (AMEX-uri).
Conform datelor disponibile la ANAF, valoarea totală a deducerilor din impozitul întreprinderilor, aferentă achiziției aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF), este de peste 334 mililoane lei.
Următoarea tranșă, în valoare de 105 mil de euro, va fi încasată la începutul anului viitor și este condiționată de conectarea la ANAF, până la sfârșitul anului 2022, a unui număr de minim 600.000 de case de marcat.
Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis miercuri șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că România vrea renegocierea unor ținte și jaloane din PNRR, programul de 27,2 miliarde de euro pentru relansarea economică.
Ciucă i-a transmis Usulei von der Leyen că ,,Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport”, potrivit unui comunicat de presă al executivului.
În plus, premierul Ciucă a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței, susține Ciucă.