Ciucă: Concluziile foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea României cu privire la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă a avut, miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, stadiul îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi al implementării PNRR.

Ciucă trage concluziile în urma întâlnirilor cu liderii europeni FOTO: Facebook
Ciucă trage concluziile în urma întâlnirilor cu liderii europeni FOTO: Facebook

De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina şi Republica Moldova.

"Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ul Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară", a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Executivului.

Premierul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Şeful Executivului a dat asigurări cu privire la angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă şi cuprinzătoare a ţintelor şi jaloanelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Referitor la ţintele şi jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuţiilor tehnice cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. El a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU - care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar şi al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României.

"Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menţinerea concentrării pe obiectivele de tranziţie digitală, ecologică şi consolidarea rezilienţei", arată sursa citată.

Nicolae Ciucă a menţionat că sunt importante şi ajustări ale unor ţinte şi jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. El a arătat că Romania va insista şi va continua discuţiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinţă, pe menţinerea în rezervă a producţiei de energie bazată pe cărbune şi pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

Premierul a subliniat importanţa acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, măsuri suplimentare de facilitare a accesului pe piaţa UE a produselor din această ţară şi eliminarea tarifelor de roaming.

Şeful Executivului a reiterat angajamentul României pentru susţinerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea şi integrarea refugiaţilor, respectiv a tranzitului de cereale. Totodată, a notat cu satisfacţie recunoaşterea de către preşedintele Comisiei Europene a eforturilor autorităţilor şi cetăţenilor români pentru sprijinirea şi integrarea refugiaţilor din Ucraina, respectiv susţinerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se află miercuri și joi într-o vizită de lucru la Bruxelles.

Roberta Metsola: Locul României e în Schengen

În urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul României, Roberta Metsola a precizat, într-o postare pe Twitter, că locul României se află în Schengen. Președinta Parlamentului European a ținut să mulțumească României pentru sprijinul oferit Moldovei din punct de vedere energetic. 

„Nu mai e timp de pierdut, locul României este în Schengen. Alături de premierul român Nicolae Ciucă,  promit suportul Parlamentului European pentru  aderarea imediată. Mulțumesc României pentru sprijinirea continuă a Moldovei în criza energetică”, este mesajul postat de Roberta Metsola pe Twitter.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite