Primul contract prin PNRR semnat de Galați. Investiție verde de trei milioane de euro
0Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi va fi reabilitat prin acest proiect în valoare de trei milioane de euro. Investiția va reduce la jumătate costurile cu energia electrică și emisiile de CO2.

Autoritățile județene au semnat miercuri, 26 octombrie, primul contract de finanțare prin PNRR. Este vorba de o amplă investiție de modernizare a sediului Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galați.
„Am semnat primul contract cu finanțare prin PNRR al Consiliului Județean. Este vorba despre modernizarea și eficientizarea energetică a clădirii principale a Complexului Muzeal de Științele Naturii. Practic, vom termoizola tot spațiul, vom înlocui tâmplăria, vom schimba instalațiile de climatizare, vom monta sisteme moderne de umbrire pentru sezonul cald, sisteme de producere a energiei verzi și stații de încărcare pentru mașinile electrice”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
De asemenea, prin această investiție vor scădea la jumătate costurile cu energia electrică. Astfel, pentru încălzirea spațiului consumul de energie va fi redus cu aproape 55%, la fel și pentru iluminat și funcționarea echipamentelor, având în vedere că vor fi montate și sisteme inteligente de management a energiei.
„Mai mult, vom reduce cu peste 50% și emisiiile de CO2. Urmează să semnăm contractele de finanțare și pentru celelalte proiecte depuse de către Consiliul Județean pe PNRR”, a adăugat Fotea.
Valoarea acestei investiții este de aproximativ 15 milioane de lei, fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii atrage an de an peste 100.000 de vizitatori, încântaţi de nenumăratele expoziţii, de speciile de peşti exotici pe care îi pot admira, zona acvariului fiind de altfel cea mai îndrăgită de cei mici, sau fascinaţi de tainele Universului pe care le pot descoperi în cadrul Observatorului Astronomic.
Orașul deţine, de altfel, cel mai mare telescop din România destinat publicului, cu ajutorul căruia vizitatorii pot admira spectacolul unic de pe bolta cerească. De asemenea, Galaţiul este şi un important centru de cercetare în domeniul astronomiei, specialiştii din cadrul acestui muzeu remarcându-se deja inclusiv la nivel internaţional cu nenumăratele descoperiri realizate în acest domeniu.