Mii de oameni vor fi disponibilizaţi dintr-o mare companie de stat. CE Oltenia aşteaptă aprobarea CE

0
0
Complexul Energetic Oltenia

Comisia Europeană a invitat CE Oltenia să declanşeze procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare şi decarbonare, document transmis la Bruxelles pe 31 august 2020.

Complexul Energetic Oltenia intră în etapa finală a procesului de evaluare a Planului de restructurare şi decarbonare: notificarea Comisiei Europene

Planul de restructurare cuprinde, printre altele, închiderea carierelor Husnicioara, Peşteana şi Lupoaia, astfel  încât producţia de cărbune va fi concentrată în cele 4 perimetre miniere rămase (Rosia, TismanaPinoasa, Jilt, Rosiuta)

Alte măsuri din planul de restructurare, sunt:

 Producţia de cărbune se va stabiliza începând cu anul 2026 la aproximativ 10 mil de tone anual;

 După implementarea planului de restructurare, reducerea totală de personal din activităţile energetice şi miniere va fi de aproximativ 4,473 de angajaţi, reprezentând o reducere de aproximativ 40% faţă de numărul total de angajaţi din 2020.

 Incepand cu anul 2026 activitatea se va desfasura in 3 bazine miniere Rovinari, Jilt si Motru

Personalul disponibilizat va intra în:

 Programe de reconversie profesională pentru exploatarea noilor capacităţi de producţie

 Programe de redistribuire în cadrul CE Oltenia

 Programe de concediere

 Programe de reconversie profesională pentru activităţi externe

ce oltenia plan de restructurare

Dialogul cu Comisia Europeană a intrat în faza finală

Reprezentanţii CE Oltenia au dialogat constant, în cele peste două luni scurse de la transmiterea planului, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanţare bancară.

„Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică şi am oferit explicaţii despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să ştie de ce contractele CEO sunt anuale şi nu multinanuale şi le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislaţiei din România. Această legislaţie specifică domeniului este în curs de modificare şi se va încheia la începutul anului viitor.

Sigur, acestea sunt întrebări fireşti, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani şi care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua şi în perioada de notificare, iar eu şi echipa mea suntem pregătiţi să răspundem şi să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piaţa locală a energiei electrice, cu o cotă de piaţă de 22%. Importanţa companiei este confirmată în Strategia Energetică a României pentru 2020 – 2030, cu perspectiva anului 2050, document aflat în proces de avizare la Guvern şi care evidenţiază necesitatea implementării Planului de dezvoltare şi decarbonare a CE Oltenia. 

”În contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care au drept rezultat utilizarea din ce în ce mai redusă a combustibililor fosili şi mai ales a cărbunelui, implementarea Planului de dezvoltare şi decarbonare al CE Oltenia are un rol deosebit în direcţiile strategice de dezvoltare a sectorului energetic, în vederea realizării unei tranziţii realiste şi sustenabile către o producţie de energie electrică cu emisii cât mai reduse de carbon, în speţă, transferul de la capacităţile pe cărbune la cele pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.

Acesta reprezintă un proiect de investiţii prioritar în strategia energetică întrucât generează un impact pozitiv asupra emisiilor de CO2 în producerea de energie electrică şi contribuie la asigurarea securităţii energetice şi reducerea dependenţei de resursele energetice externe”, se arată în Strategia Energetică a României.

Menţinerea CE Oltenia în sistemul energetic naţional este esenţială, printre altele, pentru evitarea sincopelor în alimentarea cu energie electrică şi pentru menţinerea preţului energiei electrice în limite rezonabile.

Planul de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia a fost gândit şi structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operaţiunilor şi trecerea la resurse regenerabile şi mai puţin poluante. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite