Metrorex a început să monteze elemente de semnalistică pentru persoanele cu deficienţe de vedere

0
Publicat:

Metrorex va dota cele 63 de staţii de metrou în funcţiune cu elemente din oţel inoxidabil aplicate pe suprafaţa existentă şi cu panouri de semnalistică Braille pentru persoanele cu deficienţe de vedere, în cadrul unui proiect în valoare de 24,128 milioane de lei, a anunţat compania.

Elemente de semnalistică pentru persoanele cu deficienţe de vedere FOTO Metrorex
Elemente de semnalistică pentru persoanele cu deficienţe de vedere FOTO Metrorex

Proiectul ,,Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere" a demarat, iar în prezent în staţia de metrou Anghel Saligny au fost finalizate lucrările de montare a elementelor din oţel inoxidabil de către constructorul Somet S.A., cu subcontractantul Tiab S.A.

De asemenea, au fost efectuate circa 70% dintre lucrări în staţia Nicolae Teclu şi în cel mai scurt timp va demara execuţia în staţiile Nicolae Grigorescu şi 1 Decembrie 1918.

Elementele din oţel inoxidabil sunt instalate pentru a ghida persoanele cu deficienţe de vedere în zona acceselor, pasajelor, vestibulelor, scărilor fixe şi a peroanelor.

,,Metrorex manifestă o preocupare constantă pentru oferirea de condiţii pentru deplasarea în siguranță în interiorul stațiilor de metrou și pentru creșterea mobilității persoanelor cu nevoi speciale. Prin acest proiect încurajăm utilizarea rețelei de metrou de către o categorie specială de călători – persoanele cu deficiențe de vedere”, a declarat Mariana Miclaus, director general al Metrorex.

Potrivit sursei citate, atât în timpul proiectării, cât şi în cel al execuţiei, este permanent consultată Asociaţia Nevăzătorilor din România, în calitate de reprezentant al principalilor beneficiari ai proiectului.

,,Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere” se va realiza în 63 de stații de metrou și constă în dotarea acestora atât cu elemente din oțel inoxidabil aplicate pe suprafața existentă, cât și cu panouri de semnalistică Braille, astfel:

a) Benzi speciale din elemente de oțel inoxidabil:

- Elemente tip „linie”;

- Elemente tip „punct”;

b) Panouri de semnalistică Braille:

- Panouri tip 1: panouri de informare generală exterioare, montate la suprafața, în dreptul fiecărui acces al stației;

- Panouri tip 2: panouri interactive de informare generală interioare, montate în vestibule;

- Panouri tip 3: panouri de informare grupuri sanitare.

Foto: Facebook Metrorex
Foto: Facebook Metrorex

,,Pentru staţiile de metrou unde deja există benzi speciale din ceramică: staţiile Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului şi Străuleşti, legătura cu Terminalul Multimodal, sunt prevăzute completări locale cu benzi ceramice şi panouri de semnalistică Braille, iar pentru Magistrala 5, unde există deja benzile speciale în toate staţiile, vor fi montate doar panourile de informare. Obiectivele proiectului sunt acelea de a facilita accesul în staţiile de metrou a persoanelor cu deficienţe de vedere şi de a actualiza cerinţele legislative apărute ulterior execuţiei staţiilor de metrou", se arată în comunicatul Metrorex.

Proiectul este finanţat din fonduri europene nerambursabile, valoarea contractului de finanţare fiind de 24,128 milioane lei, iar co-finanţarea se realizează din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite