Materialele de construcții, din ce în ce mai scumpe. Care sunt motivele

0
Publicat:

În primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții din România se confruntă cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață.

Muncitori într-o fabrică de BCA
Materialele de construcții s-au scumpit. Foto arhivă

Evoluțiile variază între +4 și +8%, în funcție de produs, ca urmare a introducerii noilor taxe și alinierii la reglementările fiscale. Creșterile din primele patru luni ale anului nu includ încă efectele fluctuațiilor de curs valutar, o variabilă esențială care, în contextul instabilității politice și economice, poate majora rapid costurile, avertizează specialiștii.

Cu fiecare zi care trece, proiectele de construcții devin mai scumpe. Cine are planuri în acest sens ar trebui să acționeze rapid și să își gestioneze cu mare atenție bugetul. Dacă în trecut vorbeam despre scumpiri anuale, acum vedem fluctuații de la o săptămână la alta. Pentru investitori, dezvoltatori sau persoane fizice aflate în proces de construcție, fiecare zi care trece poate însemna o creștere de cost semnificativă”, atrage atenția Cosmin Răileanu, fondatorul și CEO-ul platformei Vindem-Ieftin.ro.

Potrivit acestuia, este de așteptat ca incertitudinea politică să creeze dezechilibre suplimentare, inclusiv în piața construcțiilor. În astfel de contexte, istoria recentă a arătat că prețurile speculative nu întârzie să apară, așa cum s-a întâmplat și în timpul pandemiei sau în primii ani de conflict în regiune.

Conform datelor din piață, printre creșterile de prețuri deja aplicate se numără cele de la:

• Cărămidă: +5%;

• Materiale de izolație (polistiren, vată minerală): +5%;

• Fier beton: +2-4%;

• OSB: +6%;

• Gips carton: +5%;

• Panouri sandwich: +4%;

• Lemn: 6-8%;

• Tâmplărie PVC: +5%;

• Pavaje: +6%.

Materialele pentru acoperișuri se mențin, momentan, aproape la același preț ca și anul trecut, cu o creștere ușoară de 1%.

În acest context, proiectele aflate în execuție sunt expuse unor riscuri bugetare majore. Etapele viitoare ale construcțiilor, pentru care materialele nu au fost încă achiziționate, vor genera costuri mai mari, iar bugetele calculate în 2024 sau chiar în prima parte a anului 2025 nu mai reflectă realitatea actuală.

Scumpirile, anticipate de manageri încă de la începutul anului

Un studiu realizat de Institutul Național de Statstică la începutul acestui an arată că trei sferturi (74%) din managerii companiilor din construcţii şi peste două treimi (69%) din cei din comerţ se așteaptă la creşteri de preţuri în domeniile lor, până la final de martie.

La fel cred și peste jumătate (65%) dintre managerii din industria prelucrătoare (alimentară şi non-alimentară) şi 62% din managerii din domeniul serviciilor.

Informația a fost confirmată pentru „Adevărul” de managerii a două mari companii românești, care au afirmat că fiecare metru pătrat construit în această perioadă va costa mai mult din cauza cheltuielilor cu materialele de construcții, a creșterii salariilor din domeniu și a prevederilor ordonanței trenuleț.

Întrebați cu cât se va scumpi metrul pătrat de construcție în acest an,Marian Ciupitu, director general al Terano Construct, și Dragoș Vlagali, director general Bauindustry DC, au estimat că majorările vor fi între 5 și 10%.

Cel putin pentru prima parte a acestui an, observând comunicările cu producătorii de materiale de construcții cu care avem parteneriate, creșterile vor fi situate între 5-10%”, a declarat Dragoș Vlagali pentru „Adevărul”.

„Scumpirea metrului pătrat de construcție depinde foarte mult de zonă, în București se va scumpi mai mult pentru că sunt blocate multe autorizații, dar în rest nu cred că sumpirile vor fi mai mari de 10%”, a declarat Marian Ciupitu redacției noastre. Întrebat dacă va face concedieri în acest an, șeful Terano Construct a spus că domeniul construcțiilor este în deficit de personal de câțiva ani, managerii companiilor nepermițându-și să facă disponibilizări, ci dimpotrivă, vor crește salarii cu 5-10%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite