Marius Radu, Unicredit: O absorbţie de 80% pe fonduri UE ar fi o performanţă pentru România. Ministrul Teodorovici a spus că o va atinge la finele lui 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România riscă să piardă 3 miliarde de euro din banii europeni din cauza problemelor de la Transporturi şi Mediu
România riscă să piardă 3 miliarde de euro din banii europeni din cauza problemelor de la Transporturi şi Mediu

O rată de absorbţie de 80% a fondurilor UE ar fi o performanţă pentru România şi ar însemna mult pentru economia naţională, a declarat, Marius Radu - coordonator fonduri europene UniCredit Ţiriac Bank, citat de către Agerpres.ro.

El susţine că absorbţia de fonduri europene, la nivelul lunii aprilie, a fost de 33,85%, iar cea cu prefinanţare inclusă de 45,20% şi că, de atunci, absorbţia nu a mai evoluat decât la nivelul a unu sau două procente lunar. O posibilă explicaţie ar fi că se aşteaptă strângerea mai multor plăţi interne către beneficiari, pentru a trimite către Comisia Europeană o cerere de rambursare de o valoare foarte mare.

Ţinta de 80% a fost asumată de către Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. El spunea recent că România va pierde 2 miliarde de euro din fondurile europene din cauza întârzierilor la licitaţiile organizate pe programele de Transporturi şi Mediu, dar că îşi propune ca la finele anului viitor ţinta să fie de 80%.

Pentru ca acest nivel să fie atins ar însemna ca anul viitor România să îşi dubleze practic absorbţia faţă de nivelul actual, atins într-o perioadă de 7 ani, din 2007 până acum.

Mai puteţi citi:

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: România a primit de la UE 10,9 miliarde euro în plus faţă de cât a contribuit

România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Erste Bank: România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor pentru perioada 2014-2020

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 de euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.

Proiectele europene nu fac întotdeauna bine şcolilor

Lucrările de reabilitare demarate la sfârşitul anului trecut la Şcoala nr. 9 „Calistrat Hogaş” din Galaţi au făcut mai mult rău decât bine. Mutaţi din şcoală cu mai bine de jumătate de an înainte de deschiderea şantierului, copiii au început să se... rarefieze!

Ministerul Agriculturii vrea să acceseze fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru ferme. Cei care se asociază vor beneficia de subvenţii mai mari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Teodorovici îl contrazice pe Băsescu: Comisia Europeană a transmis că România nu trebuie să se grăbească cu Acordul de Parteneriat

Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Unde vrea Guvernul să canalizeze cei mai mulţi bani din fondurile UE în perioada 2014-2020: transporturi, mediu şi dezvoltare urbană

Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite