Marile burse europene au închis în scădere joi, după de BCE nu a modificat dobânzile şi a afirmat că măsurile de stimulare actuale sunt suficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa
Bursa

Marile burse europene au încheiat tranzacţiile de joi în scădere, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat dobânzile nemodificate, a apreciat că măsurile de stimulare actuale sunt suficiente şi că vor fi folosite probabil în totalitate, transmite Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 0,6%. Indicele britanic FTSE 100 a scăzut cu 0,16%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,21%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,38%. Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 0,25%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid a coborât cu 0,60%.

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că banca centrală urmăreşte cu atenţie implicaţiile unui euro puternic. În condiţiile în care redresarea economică încetineşte,  există o aşteptare că instituţia va oferi la un moment dat noi măsuri de stimulare.

”Tonul echilibrat adoptat de BCE la întâlnirea de astăzi a fost mai puţin permisiv decât se aşteptau mulţi investitori”, a declarat Jai Malhi, analist la J.P. Morgan Asset Management.

”Lipsa schimbării în politica BCE are legătură mai mult cu eficienţa redusă a opţiunilor rămase decât cu mulţumirea băncii faţă de actuala stare a economiei”, a mai spus analistul.

Pieţele au urmărit cu atenţie şi fluctuaţiile  recente a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană referitoare la Brexit.

UE a cerut Marii Britanii să renunţe urgent la planul de a modifica tratatul de retragere, dar guvernul premierului Boris Johnson a refuzat, continuând să susţină un proiect de lege care ar putea anula discuţiile din ultimii patru ani referitoare la Brexit.

Indicele băncilor europene .SX7P a scăzut cu 0,5%, iar cel al acţiunilor din sectorul turismului, .SXTP, a urcat cu 0,7%, după declinul accentual consemnat în şedinţa de tranzacţionare  precedentă.

Titlurile LVMH au avansat cu 0,1% după ce grupul francez producător de bunuri de lux a anunţat că va da la rândul su în judecată compania americană Tiffany, pe care o acuză de management defectuos în timpul crizei noului coronavirus, după ce lanţul american de  magazine de bijuterii a acuzat grupul francez că încearcă să se retragă din acordul de preluare de 16 miliarde de dolari.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri