Marcel Boloș: Vom continua să eficientizăm cheltuielile și să reducem deficitul bugetar
0Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a ținut să facă vineri o serie de precizări pentru a „pune capăt oricăror speculații”, menționând că noul guvern va continua să reducă deficitul bugetar.

„Pentru a pune capăt oricăror speculații, așa cum am declarat public imediat după anunțul Fitch, menținerea ratingului actual este o prioritate ferm îmbrățișată de partidele pro-europene care vor forma guvernul în viitorul imediat.
Ministerul Finanțelor va fi ca întotdeauna într-un dialog foarte strâns cu investitorii pentru a-i informa cu privire la evoluțiile care țin de profilul de creditare al României.
Vom continua să eficientizăm cheltuielile și să reducem deficitul bugetar. Avem un plan de consolidare fiscală pe șapte ani convenit cu Comisia Europeană și suntem ferm angajați să îndeplinim toate criteriile necesare pentru a ieși din procedura de deficit excesiv”, a scris Marcel Boloș pe platforma X.
Fitch Ratings a confirmat în urmă cu două zile la "BBB-" ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.
Următoarea revizuire programată de Fitch pentru ratingul României era în februarie 2025, dar agenţia crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.
Revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat, se arată în comunicat. Conform Fitch, incertitudinile politice au ajuns la un nivel ridicat şi evaluarea agenţiei este că probabil ele vor avea un efect advers semnificativ asupra consolidării fiscale.
Ratingul de țară este o evaluare independentă a capacității unui stat de a-și plăti la timp și integral datoriile. La stabilirea acestuia, se iau în calcul o serie de riscuri, nu doar din plan economic, dar și social sau chiar politic.
Aceste evaluări sunt importante pentru că oferă investitorilor interesați informații cu privire la nivelul de risc asociat investițiilor în obligațiunile de stat emise de țările respective.
Un rating de țară bun deschide accesul la mai multe credite și oportunități de finanțare cu dobânzi mai reduse și condiții favorabile.