De ce e important ratingul Fitch. Cum ne afectează schimbarea perspectivei de la „stabilă” la „negativă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fitch Ratings a confirmat la "BBB-" ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

Sediul Fitch Ratings
Fitch a revizuit perspectiva ratingului României de la stabil la negativ

Următoarea revizuire programată de Fitch pentru ratingul României era în februarie 2025, dar agenţia crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.

Revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat, se arată în comunicat. Conform Fitch, incertitudinile politice au ajuns la un nivel ridicat şi evaluarea agenţiei este că probabil ele vor avea un efect advers semnificativ asupra consolidării fiscale.

De ce este important ratingul Fitch

Ratingul de țară este o evaluare independentă a capacității unui stat de a-și plăti la timp și integral datoriile. La stabilirea acestuia, se iau în calcul o serie de riscuri, nu doar din plan economic, dar și social sau chiar politic.

La nivel mondial, sunt trei mari agenții de rating care fac astfel de evaluări: Standard & Poor’s, Fitch și Moody’s, fiecare dintre ele având adnotîri diferite.

Spre exemplu, Standard & Poor's acordă un rating BBB- sau mai mare țărilor pe care le consideră eligibile pentru investiții, iar ratingurile BB+ sau mai mici sunt considerate speculative sau „junk grade”.

Moody's consideră că un rating Baa3 sau mai mare este eligibil pentru investiții, iar un rating Ba1 sau mai mic este speculativ.

Fitch are o scară de evaluare de la AAA (cel mai bun) și până la D (stat aflat în faliment).

Aceste evaluări sunt importante pentru că oferă investitorilor interesați informații cu privire la nivelul de risc asociat investițiilor în obligațiunile de stat emise de țările respective. În proces sunt luate în calcul inclusiv riscurile politice, adică nu doar capacitatea guvernului de a plăti împrumuturile, dar și dorința acestuia.

Cum ne afectează schimbarea perspectivei de la „stabilă” la „negativă”

Un rating de țară bun deschide accesul la mai multe credite și oportunități de finanțare cu dobânzi mai reduse și condiții favorabile. Analiștii consultați de „Adevărul” au păreri împărțite, pe de o parte fiind avansată ideea de tardivitate a emiterii acestui avertisment dat de Fitch, iar pe de alta de oportunitate, dat fiind că România mai are ceva timp pentru a prezenta un plan de reducere a deficitului.

Codîrlașu: România trebuie să prezinte planul de reducere a deficitului până în februarie

Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, a explicat pentru „Adevărul” ce înseamnă schimbarea ratingului de la „stabil” la „negativ”: „Practic, Fitch a emis un avertisment semnificativ pentru autooritățile române. Ne spune că dacă nu venim rapid cu un plan credibil de reducere a deficitului bugetar, pierdem ratingul. Asta înseamnă că României îi crește riscul de a fi retrogradată de Fitch, ceea ce înseamnă împrumuturi mai mari, din care vor rezulta și creșteri ale costurilor împrumuturilor”.

Analistul a explicat că Fitch trebuie să emită ratingul în februarie, dar a simțit nevoia să emită acum acest avertisment. „Mai avem timp până în februarie să venim cu un plan credibil, sustenabil, de reducere a deficitului bugetar”, a afirmat Codîrlașu pentru „Adevărul.

Bogdan Glăvan: Firmele și populația se vor împrumuta mai scump

La rândul său, profesorul de economie Bogdan Glăvan, a explicat pentru „Adevărul” că o consecință a modificării ratingului Fitch va fi faptul că statul se va împrumuta și mai scump.

„Modificarea perspectivei riscului de țară este tardivă. Deja dobânzile au crescut, deja guvernul trebuie să se împrumute la dobânzi mai mari decât în urmă cu 1-2 luni. De exemplu, în octombrie statul s-a împrumutat de la cetățeni prin emisiune de titluri de stat Fidelis pe 5 ani cu o dobândă de 7%, acum se împrumută cu 7,6%. La un moment dat Ministerul de finanțe a trebuit să apeleze la rezerve pentru că dobânzile cerute de bănci au fost prea mari. Și cetățenii sunt afectați, printr-un mecanism asemănător cu cel al vaselor comunicante. Dacă statul se împrumută mai scump, atunci și firmele și persoanele fizice pățesc la fel. Decizia Fitch este o simplă constatare a realității: România merge într-o direcție greșită și își bate joc de legile economiei. Vom plăti cu toții costul alegerilor noastre și ale modului în care suntem guvernați”, a declarat economistul Bogdan Glăvan.

Adrian Negrescu: Ne ducem „en fanfare” către recesiune

Și consulltantul economic Adrian Negrescu și-a exprimat îngrijorarea legată de perspectiva unui rating negativ: „Retrogradarea ratingului României, de către Fitch, ne-ar împinge, din păcate, în brațele FMI. Dacă politicienii nu vor veni cu un program de guvernare credibil, cu măsuri eficiente, ne ducem „en fanfare” către recesiune și către un acord cu FMI, care va veni, bineînțeles, cu măsuri extrem de dure de reducere a deficitului bugetar. Decizia de astăzi a Fitch e ultimul semnal de alarmă”, a afirmat Negrescu.

Boloş: Urmează luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri că perspectiva anunţată de Fitch Ratings privind ratingul României pe termen lung în valută reprezintă “un semnal de alarmă” asupra perioadei actuale pe care ţara noastră o parcurge.

Avem o perspectivă negativă care, cumva, trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmiţarea deciziei în Parlament şi de constituirea Guvernului, care sunt garanţiile pentru ca să putem lua măsurile pentru consolidarea fiscală. Doar s-a tras semnalul de alarmă, rămânem în continuare în categoria rating BBB minus şi, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru ca să ne menţinem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a declarat Marcel Boloş.

El a precizat că măsurile de consolidare fiscal-bugetară urmează să fie discutate în coaliţia de guvernare, întrebat ce poate face Guvernul pentru ajustarea acestei evaluări negative.

Acestea sunt măsuri care vor fi discutate în coaliţia de guvernare şi se vor regăsi în viitoarea ordonanţă trenuleţ”, a declarat Boloş.

Fitch Ratings a confirmat la “BBB minus” ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Următoarea revizuire programată de Fitch pentru ratingul României era în februarie 2025, dar agenţia crede că evoluţiile din ţară justifică o astfel de deviere de la calendar.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite