Majoritatea cumpărătorilor de proprietăţi imobiliare din Grecia sunt din Hong Kong, Singapore şi China

0
0
Publicat:

Cetăţenii ţărilor din afara UE au continuat să-şi majoreze investiţiile în sectorul imobiliar din Grecia, însă au scăzut cele ale statelor membre ale blocului comunitar, informează publicaţia Ekathimerini.

foto case grecești
Foto: Pixabay

Banca Centrală a Greciei (BoG) a publicat un raport în care se arată că anul trecut investiţiile din ţările terţe au ajuns la 1,48 miliarde de euro, un avans de 17,4% faţă de 2022, când s-au situat la 1,26 miliarde de euro. În schimb, investiţiile din statele membre ale blocului comunitar au fost de doar 649 milioane de euro, un declin anual de 7,2%.

Anul trecut, 2,13 miliarde de euro au intrat pe piaţa imobiliară elenă, un nivel record (de la 1,97 miliarde de euro în 2022). În acelaşi timp, piaţa imobiliară a avut o contribuţie decisivă la "salvarea" investiţiilor străine în ţară, în 2023 contribuţia totală a sectorului reprezentând 47% din cei 4,48 miliarde de euro investiţi anul trecut în Grecia.

La fel ca în 2022, şi în 2023 cea mai mare categorie de cumpărători a venit din Hong Kong, ceea ce înseamnă în principal fonduri chinezeşti, situaţie valabilă în mare măsură şi pentru Singapore. Aceste două ţări, împreună cu China, au făcut investiţii totale de 460 milioane de euro, reprezentând 62,2% din toate investiţiile provenite din ţările din afara UE, şi 21,5% din toate fondurile de peste hotare care au intrat în sectorul imobiliar elen.

În 2022, fondurile din Hong Kong au crescut până la 294 milioane de euro, un avans anual de 254%, în timp ce în 2023 s-a înregistrat o expansiune de 10,2%, la 324 milioane de euro.  

Asiaticii sunt mari fani ai infrastructurii grecești, chiar având o copie a insulei emblematice grecești Santorini, numită Dali’s Ideal State, porivit The Sun.

Creatoarea de conținut Yasmin von Roon a dat peste acest loc unic în timpul unei călătorii. Ea a declarat pentru sursa citată că a văzut prima dată fotografii ale zonei care circulau pe rețelele de socializare chineze.

Fiind în apropiere de frumosul oraș vechi Dali, nu am putut rezista să nu-l văd cu ochii mei!", a mărturisit tânăra.

Dali a devenit o stațiune turistică populară și are diverse hoteluri, magazine și restaurante care seamănă cu cele grecești.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite