Unde călătoresc românii în cea mai lungă mini-vacanță din acest an. Vor fi 8 zile libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanţă din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători, 1 Mai şi Paşte, se succed iar efectele se reflectă şi în rezervările de călătorie ale românilor, durata medie de şedere crescând la opt zile, faţă de cinci în timpul altor minivacanţe din an, conform datelor Vola.ro, citate de Agerpres.

Multi români și-au rezervat zboruri pentru minivacanta 1 Mai - Paște. FOTO Shutterstock
Multi români și-au rezervat zboruri pentru minivacanta 1 Mai - Paște. FOTO Shutterstock

Destinaţiile din zona mediteraneană (Italia, Spania, Grecia, Franţa, Malta) reprezintă peste 40% din rezervările de zbor înregistrate de companie în perioada minivacanţei de Paşte, iar Tenerife (Spania) şi Grecia au intrat în top 5 destinaţii preferate de români pentru zilele libere din mai, se menţionează într-un comunicat al agenţiei de turism online.

Zborurile spre România reprezintă peste 36% din numărul total al rezervărilor

Cum era de aşteptat, românii din diaspora revin de Paşte acasă, zborurile spre România reprezentând peste 36% din numărul total al rezervărilor din perioada minivacanţei. În topul oraşelor spre care aceştia vor zbura se numără Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi.

Spania, Italia, Marea Britanie, Germania şi Grecia apar și ele în topul ţărilor spre care se va zbura cel mai mult în mai. 

Destinaţiile europene preferate de români pentru sejurul de Paşte

Pe de o parte, este vorba despre ţări în care există comunităţi numeroase de români, semn că multe persoane au ales să-şi petreacă sărbătorile alături de rudele din diaspora, dar şi despre zone mediteraneene, în care turiştii îşi petrec adesea vacanţa la plajă.

„În ceea ce priveşte destinaţiile europene preferate de aceştia pentru sejurul de Paşte, cele mai multe rezervări sunt pentru: Tenerife, Milano, Bruxelles, Londra, Roma, Barcelona şi Madrid. Interesant de precizat este că Paris, care până acum era nelipsit din acest top, a dispărut din preferinţele călătorilor. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că anul acesta oraşul va găzdui mai multe evenimente sportive de anvergură (Olimpiada, Roland Garros, UEFA Champions League), ceea ce înseamnă că va fi supraaglomerat şi că, implicit, preţurile vor creşte semnificativ”, se menţionează în comunicat.

Cel mai ieftin bilet vândut în această perioadă pe Vola.ro a fost de 50 de euro, pe ruta Billund - Milano, semn că zborurile către Italia sunt în continuare printre cele mai accesibile. La polul opus, cel mai scump de bilet a costat 1.500 de euro, pe ruta Cluj-Napoca - Bangkok.

Dacă vorbim de tarifele medii, preţurile zborurilor sunt similare celor de anul trecut, din aceeaşi perioadă. Preţul mediu pentru un pasager pe un zbor este de 238 de euro, iar în general rezervările sunt pentru doi pasageri, ceea ce înseamnă că românii călătoresc cel mai des în cuplu.

Cei mai mulţi călători (58%) rezervă acum în avans zborurile, cu aproximativ 31-90 de zile înainte de data plecării. Există şi o categorie de pasageri spontani (25%) care preferă să rezerve cu mai puţin de 30 de zile înainte, dar şi pasageri hotărâţi (17%), care aleg să-şi rezerve zborurile cu mai mult de 90 de zile înainte.

„Pe lângă numeroase planuri pentru vacanţa de Paşte, primăvara aceasta ne-a adus şi o veste importantă: intrarea României în spaţiul aerian Schengen, începând cu data de 31 martie. Ce înseamnă acest lucru? Românii nu mai sunt nevoiţi să stea la controlul de frontieră dacă zboară în spaţiul de liberă circulaţie, altfel spus, dacă vin dintr-un sau sosesc într-un stat care face parte din Schengen”, se mai arată în comunicat.

55% dintre români spun că vor călători mai mult în ţările din spaţiul Schengen de acum înainte

Potrivit unui sondaj realizat de Vola.ro pe acest subiect, peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în ţările din spaţiul Schengen de acum înainte, mai ales că apreciază rapiditatea cu care călătoresc în această zonă.

27,6% dintre respondenţi susţin că vor călători de Paşte în afara ţării, avionul rămânând principala lor opţiune de transport.

Totodată, 89% dintre respondenţi susţin că vor călători cel puţin la fel de mult cu avionul ca urmare a aderării la Spaţiul Schengen, aceştia recunoscând beneficiile pe care această schimbare le aduce: reducerea timpului destinat controalelor la plecarea din ţară, evitarea cozilor pentru controlul documentelor la sosirea într-o ţară membră Schengen, crearea unor terminale şi porţi speciale, tratamentul similar celorlalţi cetăţeni europeni. Nu în ultimul rând, peste 75% dintre participanţii la sondaj sunt de părerea că aderarea României la spaţiul aerian Schengen va avea un impact pozitiv asupra turismului din ţară.

CălătoriiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite