Liviu Voinea: „Economia României este deja «euroizată». Nu trebuie să fim îngrijoraţi în legătură cu nivelul preţurilor”
0Aderarea României la euro nu va aduce creşteri semnificative ale preţurilor, economia ţării fiind deja „euroizată”, a declarat, miercuri, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, la postul Realitatea TV, citat de Agerpres în contextul în care săptămâna aceasta Guvernul României a anunţat în mod oficial data pentru adoptarea monedei unice: 1 ianuarie 2019.
„Nu trebuie să fim îngrijoraţi în legătură cu nivelul preţurilor. Eu am trăit un an în Spania şi un alt an în Suedia. Vă pot spune că preţurile diferă foarte mult între cele două ţări, la case, mâncare etc. (...) În Austria a existat o isterie, înainte de intrarea în zona euro, la fel, legată de creşterea preţurilor, care nu s-a demonstrat. Au aderat la euro recent Slovacia, Slovenia şi ţările baltice. Nu au fost creşteri semnificative de preţuri. În schimb, creşte siguranţa pentru cetăţeni şi pentru firme”, a mai spus Liviu Voinea.
„Haideţi să fim oneşti. Economia României este euroizată, trebuie să recunoaştem. Salariile în companii sunt negociate în euro. Odată cu intrarea în zona euro dispare riscul valutar. Gândiţi-vă la credite mai ieftine, sunt aşadar avantaje”, a mai declarat ministrul Bugetului.
Totodată, oficialul român a transmis partenerilor de la Washington, în cadrul reuniunii ECOFIN, de la Bruxelles, că „România este cu arme şi bagaje, precum şi cu monedă în Vest”.
Ministrul Bugetului a menţionat că ţara noastră este dependentă într-o mică măsura de regiunea estică a Europei şi că România ar putea fi chiar un exportator de energie dacă ar exista toate interconexiunile făcute cu celalalte ţări.
„Mesajul pe care l-am transmis la Washington, convenit cu agenţiile de rating este că România este diferită în regiune. Ea nu are comerţ şi investiţii mari cu ţările din estul Europei, ceea ce la un moment dat era un aspect negativ, însă acum este un lucru bun, deoarece nu avem dependemţă. (...) Ţara noastră ar putea deveni un important exportator de energie, dacă ar avea interconexiunile făcute. Din punct de vedere macroeconomic, România stă mult mai bine decât unele ţări din zona euro. România este cu arme şi bagaje în Vest. România este cu monedă cu tot în Vest”, a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
În acelaşi context, Liviu Voinea consideră că România va înregistra o creştere economică de peste 3% în anul curent şi în 2015.
„Românii au acum deja mai mulţi bani decât în 2012. Pe măsură ce economia României va creşte cred că va fi peste 3 la sută în 2014 şi 2015, creştere care îşi va produce efectele şi în nivelul de trai al oamenilor”, a mai spus Liviu Voinea.
Citeşte şi:
Liviu Voinea, ministrul Bugetului, a anunţat oficial, la reuniunea consiliului ECOFIN, că Guvernul României a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată pentru aderarea la zona euro. În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că fixarea unui obiectiv ambiţios ar putea avea efecte de mobilizare a ţării, dar presupune o bună înţelegere din partea politicienilor, stabilirea unor termene clare şi consens politic şi social.
Ţările membre ale Uniunii Europene care nu au adoptat încă moneda unică europeană par a avea o abordare de tipul „aşteptăm şi vom vedea“ în privinţa intrării în zona euro, deşi în momentul aderării la UE au anunţat date certe în acest sens, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o prezentare postată pe site-un BNR, pe care a susţinut-o la o întâlnire cu ambasadorii statelor UE.
Prea săraci pentru a adera la euro
România are nevoie de cel puţin zece ani în care să aibă o creştere cu cel puţin două puncte procentuale mai mare decât cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele în privinţa nivelului de trai, astfel încât să fie primită în zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).