Liviu Dragnea: Banca Industrial─â a Chinei a decis s─â sus┼úin─â financiar proiectul reactoarelor 3 ┼či 4. Discu┼úiile se poart─â cu privire la tehnologia folosit─â

0
0
Centrala de la Cernavoda FOTO Mediafax
Proiectul reactoarelor de la Cernavod─â stagneaz─â din lips─â de investitori ┼či de fonduri ┬áFOTO Mediafax

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, dup─â o ├«ntrevedere cu pre┼čedintele B─âncii Industriale ┼či Comerciale din China, c─â aceast─â institu┼úie bancar─â a decis s─â sus┼úin─â financiar proiectul de investi┼úii pentru realizarea reatoarelor 3 ┼či 4 de la centrala nuclear─â de la Cernavod─â, proiect evaluat la 6,4 miliarde de euro.

ÔÇ×Pre┼čedintele B─âncii Industriale ┼či Comerciale din China a prezentat interesul foarte clar ┼či decizia conducerii b─âncii de a sus┼úine finaciar proiectele de investi┼úii convenite de cele dou─â guverne, respectiv proiectul de investi┼úii pentru realizarea reatoarelor 3 ┼či 4 de la centrala nuclear─â de la Cernavd─â ┼či proiectele de investi┼úii ├«n celelalte capacit─â┼úi de produc┼úie de energie care sunt ├«n negocieri foarte avansateÔÇť, a spus Dragnea.

El a ar─âtat c─â discu┼úiile se poart─â referitor la folosirea tehnologiei canadiene la cele dou─â reactoare, av├ónd ├«n vedere c─â ├«ntreg sistemul din Rom├ónia este construit pe aceast─â tehnologie. La Cernavod─â nu poate fi folosit─â dec├ót tehnologia CANDU. Anterior, pre┼čedintele Traian B─âsescu acuza c─â societatea China General Nuclear Power Group nu de┼úine licen┼ú─â CANDU, ├«ns─â premierul Victor Ponta l-a contrazis. Pe de alt─â parte, chinezii doresc nu numai s─â participe la proiect ca investitori, ci ┼či drept constructori. Mai exact, se a┼čteapt─â s─â primeasc─â ┼či contractul de realizare a lucr─ârilor. Acest lucru nu se poate face dec├ót cu respectarea legisla┼úiei europene, astfel c─â statul va trebui s─â fac─â o licita┼úie competitiv─â.

Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcţiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Construirea a dou─â noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro. Proiectul a ├«nceput ini┼úial cu parteneri europeni, ulterior ace┼čtia retr─âg├óndu-se unul c├óte unul.

Investi┼úii ┼či la Tarni┼úa ┼či trenul de mare vitez─â

Totodat─â, potrivit lui Dragnea, banca chinez─â va finan┼úa ┼či proiectele privind celelalte hidrocentrale aflate ├«n discu┼úie, precum cea de la Tarni┼úa, precum ┼či un proiect privind realizarea unui parc eolian.

Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist, iar investiţia este evaluată la 1,1 miliarde de euro.

Dragnea a men├żionat c─â pre┼čedintele b─âncii chineze a prezentat ┼či decizia ferm─â de a sus┼úine investi┼úia ├«n infrastructura feroviar─â din Rom├ónia, ├«n special trenul de mare vitez─â.

Potrivit lui Dragnea, banca chinez─â analizeaz─â atent posibilitatea de a deschide o filial─â ┼či ├«n Rom├ónia.

ÔÇ×Proiect win-winÔÇť

├Äntrebat cum ├«┼či vor recupera chinezii banii investi┼úi ├«n Rom├ónia, el a ar─âtat c─â acest lucru face parte din detaliile de negociere. ÔÇ×Principiul e win-win. Noi c├ó┼čtig─âm comenzi ├«n industria rom├óneasc─â, locuri de munc─â, ┼či dac─â toate aceste proiecte se realizeaz─â, vorbim de mii ┼či mii de locuri de munc─â; numai la Cernavod─â putem vorbi de opt-nou─â mii de locuri de munc─â directe, venituri ├«n plus la buget, consolidarea independen┼úei energetice a Rom├ónieiÔÇť, a precizat Dragnea.

El a mai spus c─â Banca Industrial─â ┼či Comercial─â din China are active financiare de 3,2 trilioane de dolari, institu┼úia bancar─â, cu filiale ├«n peste 40 de ┼ú─âri din lume, finan┼ú├ónd marile investi┼úii pe care companiile chineze┼čti le fac ┼či ├«n China, dar ┼či ├«n lume.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/reactoarele-3-si-4-cernavoda" target="_blank">View the story "reactoarele 3 si 4 Cernavoda" on Storify</a>]Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite