Lira turcească a crescut puternic vineri şi luni, după o restricţie privind creditele în monedă locală care va afecta mii de companii

0
0
Lira turcească
Lira turcească

Lira turcească a avut parte de o creştere binevenită, luni, şi vineri, după ce autoritatea de reglementare bancară a Turciei a anunţat interzicerea acordării de împrumuturi în moneda locală companiilor care deţin deja prea multă valută.

Pănă luni dimineaţă, lira turcească a înregistrat o creştere cu 8% faţă de zilele anterioare, aceasta tranzacţionându-se la 16.01 unităţi faţă de dolar, relatează news.ro. 

Ulterior, lira a mai scăzut la 16.5 unităţi pentru un dolar, după ce se situase în intervalul 16-17 lire pentru un dolar. 

Aceste modificări ale cotei de piaţă a lirei sunt reflectate de sentimentele mixte ale investitorilor în ceea ce priveşte noua interdicţie de împrumuturi. Corporaţiile din Turcia sunt nevoite să vândă o sumă suficientă din valuta lor pentru a cumpăra lire, ceea ce ar ajuta la susţinerea monedei, după ce aceasta a pierdut aproape jumătate din valore doar în ultimul an. 

Noua lege prevede ca firmele care au echivalentul a 15 milioane de lire în valută (910.000 de dolari), nu pot împrumuta lire dacă fondurile lor depăşesc 10% din active sau din vânzările anuale. 

În prezent, inflaţia din Turcia a ajuns la 73%, ceea ce a paralizat foarte mult puterea de cumpărare a turcilor. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite