Liber la creșterea porcilor în gospodărie. Ce restricții au rămas în legea trimisă spre promulgare

0
Publicat:

Deputații au adoptat recent o serie de modificări la Legea porcului, astfel încât numărul porcilor care pot fi crescuți în gospodărie nu mai este limitat la 5, ca până acum.

Doi porci in spatiu liber
Legea porcului a fost trimisă spre promulgare Foto Shutterstock

Potrivit noului act normativ - adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi 49 de abţineri - se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.

Liber la reproducție și la comercializarea cărnii

De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Proiectul de lege, în forma adoptată de deputați, a fost trimis spre promulgare președintelui României.

Principalele măsuri adoptate prin Legea porcului

Pe lângă eliminarea restricțiilor privind numărul de maximum 5 porci care pot fi crescuți în gospodării pentru consumul propriu sau chiar pentru comercializare, s-au menținut o serie de cerințe care condiționează creșterea acestor animale și pentru personele fizice.

Astfel, au fost impuse Cerințe de Biosecuritate pentru Exploatațiile de Porcine, obligatorii pentru persoanele fizice care cresc porcii atât în gospodării, țărănești sau nu, cât și în exploatații comerciale de tip familial. În toate cazurile este impusă ”deținerea porcinelor în spații îngrădite, fără posibilitatea de contact cu animale sălbatice sau porcine din alte unități”

De asemenea, în toate cazurile vor fi obligatorii ”spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”, iar pentru gospodăria țărănească și exploatația familială vor fi obligaoriii și ”schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”.

Limitarea accesului vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele” și ”interzicerea accesului în spațiile porcinelor pentru minim 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic” sunt alte cerințe obligatorii pentru toate persoanele fizice care cresc porci.

O altă regulă prevede că ”împrejmuirile să asigure protecție atât pentru spațiile în care sunt ținute porcinele cât și pentru furajele și așternutul acestora”.

Toate persoanele fizice care cresc porcine vor trebui să le înregistreze în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), iar persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, către exploataţii tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar - veterinară, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Chiar și simpla creștere pentru subzistență a porcilor va necesita identificarea individuală a acestora, acțiuni medical veterinare obligatorii și gratuite, inclusiv înregistrarea în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite