Șeful Bisericii din Liban cere deportarea refugiaților sirieni. Ce mesaj a transmis în slujba de Paște
0Patriarhul Bechara Boutros Al-Rai, care conduce Biserica maronită din anul 2011, a cerut ca refugiații sirieni să fie deportați din țară. Apelul său a fost făcut în timpul slujbei de Paște.
El a afirmat despre refugiații sirieni, despre care se crede că ar fi în număr de până la 1,5 milioane, că „securează resursele statului”.
Rețeaua Siriană pentru Drepturile Omului, un grup independent de monitorizare, l-a acuzat de folosirea unui discurs inflamator împotriva persoanelor vulnerabile, notează BBC News.
Impactul refugiaților sirieni asupra Libanului
În același timp, Libanul a fost paralizat de crize politice și economice de lungă durată. Valoarea monedei sale s-a prăbușit, lăsând sute de mii de oameni să trăiască în sărăcie. Mulți dintre ei se luptă pentru a-și duce traiul zilnic, abia reușind să își permită alimente și medicamente.
În mesajul său, transmis cu ocazia slujbei de Paște, Patriarhul Bechara a susținut că refugiații sirieni „perturbă securitatea socială și concurează cu libanezii pentru existența lor”.
El a acuzat comunitatea internațională că „protejează” refugiații sirieni și „decid să ignore repercusiunile pe care le au asupra Libanului”. Șeful Bisericii maronite a cerut comunității internaționale „să-i readucă în patria lor și să-i ajute acolo”.
Nu este pentru prima dată când patriarhul Bechara, șeful celei mai mari confesiuni creștine din Liban, face un astfel de apeel. În trecut, el a cerut, de asemenea, îndepărtarea refugiaților palestinieni.
Pe de altă parte, directorul Rețelei Siriene pentru Drepturile Omului, Fadel Abdul-Ghani, a declarat pentru publicația de știri Arabi21 că refugiații sirieni din Liban au primit, mai degrabă, ajutor internațional decât subvenții guvernamentale libaneze.
ONU a înregistrat peste 820.000 de refugiați sirieni în Liban, dar spune că ar putea fi în jur de 1,5 milioane. Ei au fugit din calea războiului civil sângeros, care are loc în țara lor de 12 ani. Populația Libanului este estimată la puțin sub șapte milioane.
ONU și grupurile pentru drepturile omului au avertizat anterior că Siria nu reprezintă un loc sigur în care refugiații să se întoarcă. Anul trecut, acestea s-au opus planurilor guvernului libanez de a-i trimite pe refugiați înapoi, în țara lor natală.