Libanul comentează despre ciocnirile din tabăra de refugiați palestinieni

0
Publicat:

Prim-ministrul Republicii Najib Mikati a remarcat că nu există nicio amenințare la adresa stabilității țării sale.

Prim-ministrul libanez, Najib Mikati. Foto: EPA-EFE
Prim-ministrul libanez, Najib Mikati. Foto: EPA-EFE

Premierul libanez Najib Mikati a numit temerile existente ca nefondate cu privire la amenințarea destabilizarii din cauza ciocnirilor dintre facțiunile palestiniene într-o tabără de refugiați din sudul țării.

Situația de securitate în ansamblu nu provoacă îngrijorare, nu există nicio amenințare la adresa stabilității Libanului din cauza ciocnirilor dintre palestinieni [în tabăra de refugiați Ain el-Hilweh]”, a spus premierul într-un comunicat transmis de guvern. Mikati a spus că a vorbit cu ministrul interimar de Interne, Bassam Mavlawi, care l-a asigurat că forțele de securitate „monitorizează îndeaproape evoluția situației, prevenind incidentele și eventualele amenințări la adresa cetățenilor sau turiștilor străini”. 

Premierul l-a instruit pe Ministrul de Externe, Abdullah Bu Habib „să intre în contact cu țările arabe frățești și să le convingă că securitatea cetățenilor lor este garantată”. Declarația șefului guvernului a fost făcută în urma ordinului de părăsire a Libanului, care a fost dat supușilor lor de Bahrain, Kuweit și Arabia Saudită. Ei au motivat această decizie prin pericolul de a fi în țară în condițiile conflictului armat din lagăr dintre detașamentele mișcării palestiniene Fatah și militanții organizației extremiste Jund al-Sham.

La rândul său, comandantul armatei libaneze, Joseph Aoun, a spus că trupele nu vor conduce o operațiune antiteroristă în Ain el-Hilweh. „Ipotezele vehiculate în acest sens în mass-media nu corespund realității”, a subliniat generalul. Totuși, el a menționat că armata ține sub control situația din sudul Libanului.

Potrivit surselor medicale, 13 persoane au fost ucise și 60 au fost rănite în șase zile de împușcături în stradă, în tabăra Ain el-Hilweh. Peste 20.000 de locuitori au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și să se mute în zone mai sigure ale orașului Saida, în vecinătatea căruia se află tabăra.

Confruntări în tabăra palestiniană, unde se ascund membri ai grupărilor extremiste, au avut loc în martie și mai ale acestui an, dar nu au fost atât de violente. În 2007, armata libaneză a zdrobit o rebeliune islamistă armată în tabăra Nahr el-Barid din nordul țării. În total, în Liban există 12 tabere palestiniene care se bucură de autonomie internă, iar numărul total de refugiați este estimat la 450.000. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite