Ce locuri de muncă le-au oferit angajatorii români refugiaților ucraineni
0Un număr de 1.652 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.
Potrivit Agenției, cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: București (339), Suceava (127), Maramureș (112), Arad (106), , Galați (103), Bihor (89), Timiș (83) etc.
Sursa citată menționează că 768 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.
Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcţionari administrativi..
Circa 340 de angajatori români și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.474 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.
Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei etc.
În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar etc.
Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Situația statistică prezentată se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.
ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.