Isărescu: O depreciere de 2 bani la propriu şi la figurat, trecută la capitolul apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mugur Isărescu a declarat joi că până şi o depreciere de 2 bani „la propriu şi la figurat“ este trecută la capitolul „recorduri“ şi „apocalipsă“, însă guvernatorul Băncii Naţionale a recunoscut că o creştere a cursului face mai dificilă finanţarea deficitului bugetar,

Mugur Isărescu a atras atenţia, într-o conferinţă de presă, că România se confruntă cu o serie de deficite majore, iar „în absenţa unor măsuri adecvate, pieţele vor forţa corecţia, vor face ele ce nu facem noi, exact când nu trebuie“.

„Evoluţiile recente pe piaţa valutară, inclusiv cele în context regional, sunt relevante. Eu spun relevante şi nu am spus niciodată alarmante. Avem obiceiul ca şi o depreciere de 2 bani şi la propiu şi la figurat să fie trecută la capitolul «recorduri», «alarmă», «apocalips㻓, a declarat guvernatorul, în contextul în care miercuri cursul de schimb a trecut chiar şi peste pragul psihologic de 4,80 lei/euro, pe piaţa interbancară.

În schimb, el a subliniat că deprecierea monedei naţionale va face şi mai dificilă finanţarea României pe plan extern. „Creşterea cursului nu face decât să facă mai dificilă finanţarea deficitului bugetar“, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că deficitul bugetar de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), anunţat în proiectul de rectificare bugetară, drept principalul generator al deficitului de cont curent, context în care deprecierea leului nu ar ajuta la corectarea dezechilibrului extern, ci simpotrivă. „Dacă cifra este 4,4, terminăm discuţia cu cursul de schimb. Ce rost are, când 80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal? O să apară discuţii că ajutăm guvernul. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă ţara“, a spus Isărescu.

Mugur Isărescu a mai spus că discuţiile despre deprecierea cursului de schimb nu-şi au rostul, având în vedere că 80% din deficitul extern este generat de deficitul bugetar. El a îndemnat la calm şi a spus că sunt resurse în piaţă pentru finanţarea deficitului.

Miercuri seara, euro a crescut pe piaţa interbancară şi a depăşit nivelul de 4,8 lei, stabilind astfel un nou nivel record. Băncile comerciale vindeau euro, miercuri seara, şi cu peste 4,9 lei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite