Isărescu: Nivelul datoriei publice a crescut. Este esenţială continuarea consolidării fiscale

0
0
isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că nivelul datoriei publice a României a crescut, pandemia generând o creştere a deficitului fiscal.

„Pandemia a dus la o creştere a deficitului fiscal, nivelul acestuia fiind ridicat, chiar dacă România nu este într-o situaţie foarte diferită în comparaţie cu alte state. Eforturile privind consolidarea fiscală sunt în desfăşurare, iar acest lucru este esenţial să continue. Nivelul datoriei publice a crescut; el este încă la nivel moderat, dar gestionarea datoriei depinde de consolidarea fiscală, a mai atras atenţia Isărescu cu ocazia întâlnirii cu ambasadoarea Franţei la Bucureşti şi reprezentanţi ai Mouvement des Entreprises de France International, scrie Hotnews

Ce a mai spus Guvernatorul BNR:

Pandemia a încetinit procesul de convergenţă, dar redresarea a fost rapidă. După o scădere cu 3,7% în 2020, PIB-ul a atins nivelul de dinainte de criză la începutul lui 2021 şi îl vedem în creştere cu aproximativ 4% în următorii doi ani.

Evoluţiile recente din piaţa energiei, au făcut ca inflaţia să urce la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu (8,2%). Inflaţia CORE s-a comportat mai bine, dar şi ea urmat şi o tendinţă ascendentă. Socurile venite din partea ofertei au fost principalul factor de creştere al preţurilor mărfurilor, în special la energie. Aceste şocuri inflaţioniste, induse de componenta energetică, au fost parţial compensate de schema de sprijin guvernamental, intrată în vigoare în noiembrie 2021.

Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflaţie. Aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale.

De la niveluri sub 5% din PIB în perioada 2015-2019, deficitul de cont curent s-a înrăutăţit în timpul pandemiei. Politica fiscală acomodativă, legată în principal de criza de sănătate, a avut cea mai mare contribuţie la creşterea deficitului de cont curent. De asemenea, creşterea deficitului de cont curent a crescut în 2021 pe fondul frânării exporturilor, împiedicate de perturbări persistente în lanţurile de aprovizionare şi de creşterea preţurilor la energie. Peste 40% din creşterea deficitului comercial a venit din evoluţiile nefavorabile ale comerţului exterior.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite