Iohannis îl trimite pe Ponta să renegocieze contractul pentru Roşia Montană. „Aşa cum a fost abordat, proiectul nu a fost bine conceput“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea Roşia Montană a declanşat proteste masive în 2013 împotriva proiectului
Legea Roşia Montană a declanşat proteste masive în 2013 împotriva proiectului

Contractul pentru Roşia Montană trebuie renegociat între Guvern şi investitor, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a precizat că poziţia pe această temă nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat.

„Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile“, a menţionat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului României.

Gabriel Resources a notificat marţi Preşedinţia şi Guvernul că doreşte o „soluţie amiabilă“ privind Roşia Montană, care să ducă la dezvoltarea proiectului, în caz contrar putând ajunge la o curte internaţională de arbitraj. 

„Compania a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul României, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial într-un proces de consultare. Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate“, se arată într-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources.

În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. 

Guvernul Ponta a anunţat în 2013 o lege specială pentru Roşia Montană, dar după proteste masive de stradă, aceasta a picat. Ulterior, a picat în Parlament şi legea minelor.

UPDATE Organizaţia Alburnus Maior, care militează pentru protejarea Roşiei Montane şi stoparea proiectului minier, a transmis o scrisoare deschisă foarte virulentă preşedintelui Klaus Iohannis. Redăm mai jos conţinutul acesteia.

"Scrisoare deschisă către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis

Domnule Preşedinte,

Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană este supus ultimei tentative de resuscitare, Gabriel Resources fiind în căutare de aliaţi. Acest lucru nu este deloc nou, istoricul avizării minei arătând deja că oficiali români de rang înalt au renunţat adesea prea uşor la apărarea interesului public şi s-au îmbarcat în susţinerea conducerii Gabriel Resources. Invitaţia la conciliere amiabilă transmisă de către compania minieră domniei voastre nu este un act de curtoazie al unui investitor de bună credinţă, ci doar o o formalitate necesară în avansarea unui eventual caz de arbitraj internaţional. De altfel, această opţiune rămâne ultima resursă a managementului companiei de a oferi satisfacţie investitorilor speculanţi, în condiţiile în care societatea românească respinge cu fermitate mineritul cu cianuri.

Declaraţia dumneavoastră recentă potrivit căreia “proiectul trebuie rediscutat, (…) aşa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit” nu face decât să realimenteze nemulţumirea opiniei publice, mai ales în contextul ultimatumului companiei. Nu putem să nu remarcăm similitudinea poziţiei dvs cu alte declaraţii sterile ce au iritat zecile de mii de cetăţeni ce au ieşit în stradă pentru respectarea legii. În 2011, premierul Emil Boc declara că “proiectul Roşia Montană trebuie rediscutat”, în timp ce preşedintele Traian Băsescu susţinea că “proiectul să înceapă cu renegocierea beneficiilor". Chiar şi prim-ministrul Ponta a anunţat renegocierea cu succes în 2013. Toate aceste luări de poziţie au atras după sine menţinerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil şi profund nelegal, prin livrarea acestor infuzii nejustificate de optimism instituţional. Efectul implicit a consemnat creşterea cotaţiilor bursiere ale companiei.

Noua declaraţie a domniei voastre vine în contradicţie cu declaraţiile anterioare mult mai ferme pe care le-aţi făcut, precum: “De fapt, la Roşia Montană s-a pornit din capul locului cu stângul şi nu trebuie continuat pe aceeaşi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate să ducă la catas­trofe, cum s-a întâmplat zi­lele trecute în Canada” (n.r. ruperea barajului de la Mount Polley în august 2014). Aceste afirmaţii au fost făcute în perioada de pre-campanie electorală când numeroşi politicieni sunt predispuşi să includă în discurs argumente agreate de alegători. Dar schimbarea tonului pune la îndoială încrederea cu care aţi fost investit de societatea românească. Nu putem să nu ne întrebăm, dacă în schimbarea direcţiei discursului dvs., nu a cântărit semnificativ opinia consilierului Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta invita încă din 2012 la renegocieri "până cand se atinge maximul de beneficiu posibil".

Subliniem, domnule Preşedinte, că nu face parte din prerogativele funcţiei domniei voastre şi din a niciunei autorităţi publice, de altfel, să negocieze proiectul unui investitor privat, dat fiind aceea că toate condiţiile tehnice şi legale, precum şi posibilele beneficii ale statului sunt strict reglementate prin lege, autorităţile fiind doar în măsură să aprobe sau să respingă un proiect printr-o decizie administrativă strict bazată pe lege şi nu pe negociere. Societatea românească a sperat, prin alegerea dumneavoastră, la un aliat, care să aducă la lumină argumentele societăţii civile îndelung ignorate şi să impună respectarea fermă a legii. Vă reamintim deopotrivă că lupta anti-corupţie, pe care o susţineţi în mai toate declaraţiile publice, nu va putea fi câştigată punând sub tăcere afacerea Roşia Montană, ci încurajând instituţiile statului să dea un răspuns solicitărilor formulate inclusiv către DNA, de anchetare a modului în care s-au acordat licenţe şi avize acestui investitor.

La aceste recente declaraţii se adaugă şi întârzierea răspunsului promis celor peste 11.000 de cetăţeni care v-au cerut sprijinul în respectarea legii la Certej, cel de-al doilea mare proiect cu cianuri din Transilvania. Vă atragem atenţia că în acest caz, Inspectoratul de Stat în Construcţii a confirmat nelegalitatea autorizaţiilor de construire emise.

Invitaţia lansată primului-ministrul Ponta de a renegocia nu vă face cinste în condiţiile în care acesta este susţinător declarat al distrugerii Roşiei Montane. Mulţi dintre noi se întreabă dacă aceste declaraţii nu reprezintă un prim semnal de cedare în faţa ameninţărilor instrumentate de Gabriel Resources. Vă reamintim că ultima “negociere” purtată de prim-ministrul Victor Ponta cu societatea Gabriel Resources a avut drept rezultat o propunere legislativă dedicată companiei miniere şi prin care nu mai puţin de 20 de acte normative aplicabile în domeniu se declarau inoperante în cazul proiectului, admitându-se chiar derogari de la prevederi constituţionale. 

Vă asigurăm domnule Preşedinte, că nu suntem dispuşi ca viitorul Roşiei Montane să redevină subiect de negociere sau tergiversare instituţională şi vă solicităm să vă clarificaţi neîntârziat punctul de vedere.

Cu respect,

Eugen David

Preşedinte Alburnus Maior"

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite