Investițiile în argint pot deveni curând la fel de profitabile ca cele în aur, deși la fel de volatile

0
Publicat:

Argintul, la fel ca aurul, este un metal prețios folosit adesea în bijuterii. Dar, spre deosebire de aur, are o gamă largă de utilizări industriale, de la panouri solare la calculatoare și până la sănătate.

foto lingouri de argint
Investițiile în argint pot deveni curând la fel de profitabile ca cele în aur

Asta înseamnă că prețul său este influențat de perspectivele de creștere economică. O economie în plină expansiune, sau în redresare, va fi în general bună pentru argint, transmite Bloomberg.

Și mai interesant este faptul că în fiecare an se folosește mai mult argint decât se scoate din pământ, potrivit unei note recente a lui Michael Hsueh de la Deutsche Bank. Cu alte cuvinte, se înregistrează un deficit de aprovizionare. Acest lucru sună destul de interesant - mai multă cerere decât ofertă.

Dar există o problemă. După cum notează Hsueh, există încă un „stoc vast de argint la suprafață”, sub formă de resturi de argint, care ar putea ajunge cu ușurință pe piață la un preț corect. Prin urmare, cererea și oferta fizică nu reprezintă o problemă, așa cum ar putea fi, de exemplu, în cazul petrolului.

La fel ca aurul, dar spre deosebire de orice alt metal prețios (de exemplu, platina și paladiul), argintul a jucat un rol - deși unul minor - în sistemul monetar. Prin urmare, nu doar ciclul economic contează, ci și fundalul monetar.

Mai simplu spus, argintul tinde să urmărească ceea ce face aurul. Iar pe baza raportului aur/argint, argintul este în prezent pe partea mai ieftină din acest punct de vedere, notează Charlie Morris de la ByteTree. Astăzi, o uncie de aur (28 de grame) vă va cumpăra aproximativ 2,4 kg de argint.

Raportul poate, desigur, să se corecteze în mai multe moduri. Atât prețul aurului, cât și cel al argintului ar putea să scadă - raportul ar putea totuși să scadă atâta timp cât prețul aurului scade mai repede decât cel al argintului. Hsueh, de la Deutsche Bank, consideră că ambele prețuri, în ansamblu, vor avea probabil o evoluție oscilantă în următoarele luni, mai degrabă decât să se miște puternic într-o direcție sau alta.

Dar, presupunând că piața ascendentă a aurului poate fi susținută pe termen lung - și, în special, dacă există o șansă ca ciclul global de producție să fie pe cale de a crește - există argumente pentru a susține că argintul ar putea avea un drum mai lung de parcurs.

Cum se poate investii în argint

Diferența esențială dintre aur și argint se reduce la următorul aspect: aurul este, în principiu, un element care merită să fie inclus în portofoliul de investiții ca o formă de asigurare împotriva dezastrelor. În linii mari, deși aurul este volatil, tinde să se comporte diferit față de orice altă clasă de active. Așadar, are un rol de diversificator de bază (chiar dacă mic) în cadrul alocării globale a activelor.

Argintul, pe de altă parte, este opțional. Dacă aurul crește, argintul va tinde să crească și el. În funcție de punctul de plecare și de contextul economic, este foarte posibil ca acesta să crească mai repede decât aurul. Dar este extrem de volatil.

Așadar, cu excepția cazului în care hiperinflația și prăbușirea monedelor fizice sunt pe cale să se producă, investiția în argint este mai degrabă o tranzacție. La rândul său, acest lucru înseamnă că, dacă vă decideți să investiți în el, ar trebui să aveți un plan pentru momentul în care veți vinde.

Dacă sunteți interesat să dețineți argint fizic, puteți opta pentru opțiunea romantică și să cumpărați argint antic sau să îl cumpărați sub formă de lingouri sau monede. O iritare pentru investitorii britanici este că, spre deosebire de lingourile de aur, monedele sau lingourile de argint sunt ambele supuse TVA-ului de 20%.

O altă opțiune este să investești în mineri de metale prețioase. Din nou, există o gamă de fonduri - de la cele gestionate activ la cele pasive tranzacționate la bursă - pe care le puteți utiliza în acest scop (deși nu veți obține un instrument pur de investiții în argint, deoarece acesta este în mare parte un produs secundar al mineritului pentru alte metale).

La fel ca și în cazul argintului, minerii de metale prețioase sunt volatili, iar istoricul lor a fost slab. Acestea fiind spuse, sectorul este ieftin atât în raport cu istoricul, cât și cu prețul aurului.

După cum a subliniat Duncan MacInnes, de la administratorul de active Ruffer, într-o postare recentă pe blog, "minerii cotați la bursă din SUA au o capitalizare de piață combinată de aproximativ 250 de miliarde de dolari, cam cât a crescut Nvidia într-o singură zi ultima dată când a raportat rezultatele".

În cazul în care investitorii decid că piața de creștere a aurului rămâne în picioare, atunci este foarte posibil ca atât argintul, cât și minerii să beneficieze de goana pentru tranzacțiile de recuperare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite